Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS vēršas ar vēstuli pie premjera amata kandidāta Gobzema

Šodien, 5. decembrī, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosūtījusi vēstuli Ministru prezidenta amata kandidātam Aldim Gobzemam, kurā pausti LPS Domes sēdē 1. novembrī pašvaldību vadītāju apstiprinātie priekšlikumi jaunās valdības deklarācijai. 

“Tā kā Gobzems jau ir apstiprinājis pašvaldībām, ka pieņems tikai pārdomātas un nesasteigtus lēmumus, vēstulē vēršam uzmanību uz priekšlikumiem, kas būtiski, lai mūsu valstī saglabātu demokrātiskus un loģiskus procesus,” tā LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

LPS Domes sēdē apstiprinātie priekšlikumi jaunās valdības deklarācijai balstās uz demokrātijas pamatprincipiem, pārdomātu valsts attīstību, ilgtermiņa valsts attīstību, Eiropas vietējo pašvaldību hartu un normatīvisma mazināšanu, kam atbalstu premjera amata kandidāts paudis jau vairākkārtīgi.

Ar visiem pašvaldību priekšlikumiem iespējams iepazīties šeit: https://www.lps.lv/lv/zinas/lps/4346-latvijas-pasvaldibu-savienibas-priekslikumi-nakamas-valdibas-deklaracijai.

Vēstulē arī uzsvērts, ka stabilas valsts pamats ir ne tikai demokrātiski procesi, bet arī finanšu stabilitāte. Vairākkārt ir izskanējis, ka jāturpina samazināt pašvaldību nodokļu ieņēmumi (būtiski paaugstinot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu strādājošajiem un pensionāriem, atbrīvojot no nekustamā īpašuma nodokļa saprātīga izmēra mājokļus), kas, pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem, veidotu gandrīz 500 miljonu eiro zaudējumus pašvaldību budžetos.

Jāņem vērā, ka lielāko daļu tiešo pakalpojumu iedzīvotājiem (skolu un bērnudārzu uzturēšanu; vietējo komunālo, ceļu un ielu infrastruktūru; sociālos pabalstus un sociālo palīdzību; teritorijas plānošanu un būvniecības uzraudzību; palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā un vietējās uzņēmējdarbības veicināšanu) veic pašvaldības galvenokārt no saviem nodokļu ienākumiem, kas darbaspēka nodokļa reformas gaitā jau tika pārdalīti valsts budžetā vai valsts funkciju veikšanai.

“Tādēļ nepieciešams konkrētajā deklarācijas projektā pašvaldībām arī ilgtermiņā garantēt vismaz 19,6% no nodokļu ieņēmumiem (tos garantējot ar vispārējās dotācijas palīdzību), par ko tika panākta vienošanās pašreizējās nodokļu reformas kontekstā. Tas ir būtiski, lai nodrošinātu pašvaldību budžetu stabilitāti un nepieciešamos finanšu resursus pašvaldību funkciju veikšanai un saistību izpildei gan vidējā termiņā, gan ilgtermiņā,” uzsver LPS priekšsēdis.

Savus apsvērumus pašvaldības arī pauda Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, 14. novembrī nosūtot atklātu vēstuli. Ar to iepazīties var šeit: https://www.lps.lv/lv/zinas/lps/4367-pasvaldibas-valsts-prezidentam-pauz-bazas-par-valdibas-veidosanas-procesu.