Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Uz izdevīgāko risinājumu – nostiprinājuma lūgumu parakstīšanu klātienē zemesgrāmatu nodaļās – vēl būs jāgaida

Saeimas Juridiskā komisija vakar, 4. decembrī, lēma no iepriekšējās Saeimas nepārņemt 2. lasījumā jau pieņemtos grozījumus Zemesgrāmatu likumā, kuros bija paredzēta iespēja īpašuma pārdevējam un pircējam nostiprinājuma lūgumu īpašuma tiesību maiņai parakstīt klātienē zemesgrāmatu nodaļā, neizmantojot notāru starpniecību. Tādējādi šobrīd nav prognozējams, kad nostiprinājuma lūgumu pircējs un pārdevējs drīkstēs parakstīt klātienē zemesgrāmatu nodaļās. Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) iepriekš vairākkārt norādījusi, ka šis no visiem aspektiem būtu drošākais, finansiāli izdevīgākais un ātrākais veids īpašuma tiesību maiņas procesā, jo dotu drošu pārliecību, ka nostiprinājuma lūguma parakstīšanas brīdī zemesgrāmatā nav jau iesniegts cits nostiprinājuma lūgums par īpašuma tiesību maiņu vai apgrūtināšanu.

Tā kā Saeimas Juridiskā komisija vienlaikus lūdza Tieslietu ministriju pēc iespējas drīzāk iesniegt Saeimā jaunu likumprojektu, LPS cer, ka jaunā Saeima ne tikai ļaus nostiprinājuma lūgumus parakstīt klātienē zemesgrāmatu nodaļā, bet īpašuma tiesību nostiprināšanas procedūrās atļaus pilnvērtīgi izmantot tās iespējas, ko jau šobrīd sniedz drošs elektroniskais paraksts, atsakoties no prasības notariāli apliecināt parakstus papīra formā, ja abas puses jau darījumu ir slēgušas elektroniski un parakstījušas ar elektronisko parakstu, lai tādējādi būtiski samazinātu fizisko un juridisko personu izdevumus.

“Mūsdienu tehnoloģiskās iespējas, kā arī valsts jau veiktie ieguldījumi valsts informācijas sistēmās burtiski pieprasa pēc iespējas drīz veikt izmaiņas Zemesgrāmatu likumā, jo digitālie procesi var būt efektīvi tikai tajā gadījumā, ja neliekam programmēt “papīra plūsmu”, bet visu procesu pārveidojam atbilstoši IT iespējām, kuru, protams, nebija laikā, kad izveidoja zemesgrāmatu un rakstīja Zemesgrāmatu likumu. Ļoti ceru, ka Tieslietu ministrija, izstrādājot jauno regulējumu, par piemēru ņems Ceļu satiksmes drošības direkciju, kur transportlīdzekļu īpašumtiesību maiņas procesā ir ņemtas vērā gan digitālās iespējas, gan drošības apsvērumi, vienlaikus atstājot pircējam un pārdevējam tiesības ierasties klātienē pašā reģistrā un apliecināt savu nodomu mainīt īpašuma tiesības, pauda LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere.

Informācijai

12. Saeima šā gada 11. oktobrī 2. lasījumā atbalstīja LPS un vēl sešu organizāciju – Latvijas Zvērinātu advokātu padomes, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Ārvalstu investoru padomes, Nacionālās nekustamo īpašumu attīstītāju alianses, Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības – jau pagājušajā gadā rakstiski pausto ierosinājumu paātrināt un vienkāršot procedūru gadījumā, kad nekustamā īpašuma īpašniekam zemesgrāmatā jāiesniedz nostiprinājuma lūgums.

Plašāka informācija un septiņu organizāciju parakstītā vēstule tieslietu ministram pieejama LPS interneta vietnē šeit: https://www.lps.lv/lv/zinas/lps/3895-lps-aicina-mazinat-birokratisko-slogu-dokumentu-iesniegsanai-zemesgramata.

2. lasījumā izskatītā likumprojekta redakcija pieejama šeit: http://titania.saeima.lv/LIVS12/saeimalivs12.nsf/0/82D2EA37055499E5C225831A0038D31C?OpenDocument.