Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Saeimas Juridiskā komisija atbalsta LPS viedokli: nevar automātiski sodīt par laikus neiesniegtām deklarācijām

13. Saeimas Juridiskā komisija vakar, 5. decembrī, nolēma no 12. Saeimas nepārņemt likumprojektu “Grozījumi Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā”, ko Ministru kabinets (MK) iesniedza vienotā paketē ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””, kas paredzēja ieviest automātisko sodīšanu par Valsts ieņēmumu dienestā (VID) laikus neiesniegtām nodokļu un informatīvajām deklarācijām.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) šos likumprojektus nesaskaņoja Ministru kabinetā, kā arī lūdza 12. Saeimas Juridisko komisiju un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju tos būtiski uzlabot, nepieļaujot ka 25 eiro sodanauda tiktu automātiski piemērota pat par vienas vai divu dienu termiņa nokavēšanu, turklāt neatkarīgi no faktiskajiem apstākļiem.

Juridiskā komisija lūdza Finanšu ministriju (FM) izstrādāt sabalansētāku piedāvājumu, gan ņemot vērā atkārtotību – cik bieži un ilgstoši nodokļu maksātājs kavē deklarāciju iesniegšanu –, gan arī īpaši vērtējot mazos nodokļu maksātājus, kam vispirms varētu piedāvāt nodokļu uzskaites atvieglojumus, nevis uzlikt sodu.

“LPS ir gandarīta, ka Juridiskās komisijas deputāti pēc būtības sadzirdēja Pašvaldību savienības jau ilgstoši paustās bažas par minētajiem likumprojektiem. LPS nenoliedz, ka deklarācijas ir jāiesniedz un tas jādara laicīgi, tomēr vairākkārt norādījusi, ka automātiskā sodīšana būtu apsverama attiecībā uz ilgstošiem un regulāriem kavētājiem, nevis ikvienu, kurš nokavējis pat vienu dienu. Tāpat LPS ieskatā automātisko sodīšanu nedrīkstētu attiecināt uz mazajiem nodokļu maksātājiem, kā arī fiziskajām personām, kas nav saimnieciskās darbības veicēji, jo diemžēl atbilstoši spēkā esošajam iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) regulējumam arī algas nodokļa maksātājiem, par kuriem nodokli aprēķina darba devējs, var izrādīties, ka rodas pienākums obligāti iesniegt IIN deklarāciju un piemaksāt IIN, ko konkrētais cilvēks var pat nezināt,” skaidroja LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere.