Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS pašvaldību sadarbības tīkli labi iesākto darbu turpinās arī šajā gadā

Šīgada pirmajā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valdes sēdē 8. janvārī LPS padomnieki iepazīstināja ar aizvadītajā gadā LPS pašvaldību sadarbības tīklu sanāksmēs un pasākumos paveikto. Pašvaldību savienībā darbojas pieci sadarbības tīkli: Mājokļu politikas jautājumu; Sociālo un veselības jautājumu; Izglītības jautājumu; Vides; Reģionālās attīstības un sadarbības jautājumu tīkls.

Tīklu sanāksmes tiek organizētas vairākas reizes gadā, kad kopā tiek aicināti pašvaldību nozaru profesionāļi, lai apskatītu aktuālākos jautājumus, problēmas un kopā ar atbildīgajām institūcijām meklētu risinājumus. Vēl viens no būtiskākajiem tīklu darbības aspektiem ir pašvaldību pieredzes apmaiņa un iespēja sadarboties līdzīgos jautājumos un projektos.

LPS tīklu sistēma papildus komitejām tika izveidota jau 2013. gadā, kad LPS iesaistījās apjomīgajā Norvēģu finanšu instrumenta (NFI) projektā “Lietpratīga pārvaldība un Latvijas pašvaldību veiktspējas uzlabošana”, kas ilga trīs gadus.

Projektā tapusi arī salīdzināmo datu datubāze BLIS (BenchLearning Information System), kurā iespējams atrast dažādus statistikas datu apkopojumus interaktīvā un pārskatāmā formā (piemēram, sākotnējie dati par pašvaldību darbību, tai skaitā arī rādītāji, kas tikai daļēji atkarīgi no pašvaldību darbības, bet raksturo pašvaldības izvēlētos mērķus; indikatori iesaistīto pašvaldību veiktspējas salīdzināšanai; pa tēmām apkopoti pašvaldību vai valsts iestāžu prakses piemēri, tai skaitā ārvalstu prakses piemēri, u.c.). BLIS datubāze pieejama šeit: https://blis.lps.lv/lv/. Projektā tika izveidoti četri sadarbības tīkli. Tajos kopā piedalījās 44 pašvaldības, tapa deviņas pašvaldību mārketinga stratēģijas un 72 nozaru stratēģijas vai pakalpojumu uzlabojumu plāni. Ņemot vērā pašvaldību aktīvo dalību un būtiskos rezultātus, tīklu sistēma tika saglabāta, modificējot to atbilstoši komiteju darbībai.

LPS organizēto pašvaldību sadarbības tīklu pieredze kā labais piemērs popularizēta arī starptautiski. Augsts novērtējums iegūts arī no Norvēģijas vēstniecības, kas piešķīrusi papildu finansējumu vēl sešu tīklu sanāksmju organizēšanai.

Ņemot vērā tīklu sasniegtos labos rezultātus un faktu, ka nu jau LPS tīklu darbībā iesaistījušās divas trešdaļas pašvaldību, LPS Valde atbalsta arī turpmāku to darbību. 

Ar katra tīkla paveikto iespējams iepazīties zemāk pievienotajā prezentācijā. 

Paldies pašvaldībām par aktīvo iesaisti tīklu darbībā, turpināsim labi iesākto darbu arī 2019. gadā!

LPS tīklu darbība