Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS sarunas ar Finanšu ministriju

6. februārī notika Latvijas Pašvaldību savienības un Finanšu ministrijas (FM) sarunu pirmā kārta, kurā tika pārrunāti LPS un Ministru kabineta 2019. gada vienošanās un domstarpību protokola projektā iekļautie jautājumi.

Protokolā būtiskākā, protams, ir pašvaldību ieņēmumu sadaļa. Attiecībā uz nodokļu ieņēmumiem LPS prasība bija nodrošināt, ka atbilstoši likumam par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018.–2020. gadam 2019. gadā pašvaldību nodokļu ieņēmumi kopā ar speciālo dotāciju ir 19,6% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem (neieskaitot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas valsts pamatbudžetā veselības aprūpes finansēšanai). Valdības piedāvājums pašvaldībām ir paredzēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumus kopā ar speciālo dotāciju ne mazāk kā 1,47 mljrd. eiro apmērā atbilstoši kopš 2019. gada 1. janvāra noteiktajam sadalījumam pa pašvaldībām, kā arī garantēt pašvaldībām piekrītošā IIN prognozi 100% apmērā. Valdības piedāvājums nozīmē, ka salīdzinājumā ar pagaidu budžetā 2019. gadam paredzēto finansējumu pašvaldībām IIN un speciālās dotācijas kopsumma nemainīsies, tādējādi nebūs izmaiņu arī pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķina rezultātos (iemaksu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā un dotāciju no fonda apmēros, izlīdzinātajos vērtētajos ieņēmumos). Pašvaldību pārstāvji sarunu gaitā norādīja, ka izprot sarežģīto situāciju ar 2019. gada valsts budžeta veidošanu, tomēr attiecībā uz nākamajiem gadiem ir ļoti svarīgi ievērot 19,6% pašvaldību nodokļu ieņēmumu proporciju valsts konsolidētajā kopbudžetā un šo apņemšanos fiksēt arī LPS un Ministru kabineta 2019. gada protokolā.

Sarunās tika skatīti arī citi jautājumi: pašvaldību aizņemšanās un ilgtermiņa saistību uzņemšanās iespējas, mērķdotācijas apjoms pašvaldību autoceļiem un ielām, jaunu īres māju būvniecības finansēšanas nosacījumi, visas valstij piekritīgās mantas uzskaite u.c.

Nākamās (noslēdzošās) LPS un FM sarunas plānotas 21. februārī. Ministru kabineta un LPS 2019. gada vienošanās un domstarpību protokola projekta izskatīšana paplašinātajā Ministru kabineta komitejas sēdē notiks 4. martā, savukārt protokola izskatīšana LPS Domes sēdē – 5. martā.

Pēc FM pārstāvju teiktā, 2019. gada valsts budžeta projektu Saeimā iecerēts iesniegt 8. martā, bet budžeta pieņemšana Saeimā plānota 3. aprīlī.

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos