Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

MK atbalsta LPS viedokli: nevar automātiski sodīt par dažu dienu kavējumu nodokļu deklarāciju iesniegšanā

15. aprīlī Ministru kabinets (MK), izskatot likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””, kas saistīts ar Administratīvās atbildības likumu un tajā paredzētajām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tiesībām automātiski sodīt par laikus neiesniegtām nodokļu deklarācijām, kurš stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī, atbalstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) viedokli neieviest automātisko sodīšanu par VID dažas dienas kavētām nodokļu un informatīvajām deklarācijām, kā arī sodīšanas bargumā nošķirt regulāros deklarāciju iesniegšanas kavētājus no tiem, kas deklarācijas parasti iesniedz laikus. MK komiteja uzdeva vienoties par uzlabotu likumprojektu, ņemot vērā gan LPS izteiktos iebildumus, gan LPS viedoklim ļoti līdzīgos MK locekļu paustos apsvērumus.

Iepriekš LPS vairākkārt jau norādīja, ka likumprojekts būtiski jāuzlabo, nepieļaujot, ka 25 eiro sodanauda tiktu automātiski uzlikta pat par vienas vai divu dienu termiņa nokavēšanu, turklāt neatkarīgi no faktiskajiem apstākļiem.

Pamatojoties uz LPS iebildumiem, Saeimas Juridiskā komisija pagājušā gada izskaņā lūdza Finanšu ministriju izstrādāt sabalansētāku piedāvājumu, gan ņemot vērā atkārtotību – cik bieži un ilgstoši nodokļu maksātājs kavē deklarāciju iesniegšanu –, gan arī īpaši vērtējot mazos nodokļu maksātājus, kam vispirms varētu piedāvāt nodokļu uzskaites atvieglojumus, nevis uzlikt sodu.

“LPS ir gandarīta, ka jaunās valdības ministri pēc būtības sadzirdēja Pašvaldību savienības jau ilgstoši paustās bažas par minēto likumprojektu, kura virzība pēc būtības tika uzsākta iepriekšējās valdības laikā. LPS nenoliedz, ka deklarācijas ir jāiesniedz un tas jādara laikus, tomēr vairākkārt norādījusi, ka automātiskā sodīšana būtu apsverama attiecībā uz ilgstošiem un regulāriem kavētājiem, nevis ikvienu, kurš nokavējis pat vienu dienu. Tāpat LPS ieskatā automātisko sodīšanu nedrīkstētu attiecināt uz mazajiem nodokļu maksātājiem, kā arī fiziskām personām, kas nav saimnieciskās darbības veicēji, jo diemžēl atbilstoši spēkā esošajam iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) regulējumam arī algas nodokļa maksātājiem, par kuriem nodokli aprēķina darba devējs, var izrādīties, ka rodas pienākums obligāti iesniegt IIN deklarāciju un piemaksāt IIN, ko konkrētais cilvēks var pat nezināt,” skaidroja LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere.

Administratīvās atbildības likuma, kas stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī, 164. pants nosaka tiesības VID tā informācijas sistēmās automātiski uzlikt administratīvos sodus par nodokļu un informatīvo deklarāciju neiesniegšanu. Savukārt šī likuma 161. pants paredz, ka automātiskās sodīšanas gadījumā uzliek attiecīgajam pārkāpumam noteikto minimālo sodu.

Šodien MK komitejā skatītais likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” (125. pants) paredzēja par deklarāciju iesniegšanas kavējumu no 1 līdz 10 dienām uzlikt minimālo sodu, 5 soda vienības (Administratīvās atbildības likums nosaka, ka 1 soda vienība ir 5 eiro, tādejādi 5 sodas vienības ir 25 eiro). Tādējādi pat gadījumā, ja deklarācija tiktu iesniegta ar vienas dienas nokavējumu, VID automātiski uzliktu 25 eiro lielu sodu.

Vairāk par jautājuma virzību iepriekš lasiet arī LPS vietnē www.lps.lv:

Plašāka informācija:

Sanita Šķiltere,

Latvijas Pašvaldību savienības

padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos

Tālrunis: +371 67326633

Tālrunis: +371 26313528

E-pasts: sanita.skiltere@lps.lv