Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību mandātam par Latvijas valsts neatkarību – 29 gadi

1990. gada 21. aprīlis ir diena, kas atvēra vārtus Latvijas neatkarībai. Šajā dienā pirms 29 gadiem Rīgā, “Daugavas” stadionā, ieradās visu līmeņu padomju deputāti no visas Latvijas, lai apliecinātu savu un savu vēlētāju gribu atjaunot neatkarīgu Latvijas valsti.

Vislatvijas tautas deputātu sapulcē piedalījās gandrīz deviņi tūkstoši deputātu no visiem Latvijas rajoniem, pilsētām un pagastiem, un vairāk nekā 8000 no tolaik ievēlētajiem pašvaldību deputātiem, kā arī Augstākās Padomes deputāti pārliecinoši nobalsoja par Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu. Tā pašvaldību deputāti kā visas tautas pārstāvji deva neapšaubāmu mandātu Saeimas (tolaik vēl – Augstākās Padomes) deputātiem 1990. gada 4. maijā pieņemt Neatkarības deklarāciju.

“Daugavas” stadionā pieņemtā deklarācija sākās ar vārdiem: “Mēs, Latvijas PSR likumīgi ievēlētie deputāti no visiem pagastiem, pilsētām un rajoniem, kopskaitā 8086 cilvēki, esam sanākuši Vislatvijas tautas deputātu kopējā sapulcē, lai jaunievēlētajai republikas Augstākajai Padomei paustu savu un savu vēlētāju nelokāmo gribu ar demokrātiskām, nevardarbīgām metodēm darīt visu, lai atgūtu Latvijas valstisko neatkarību.”

Tādējādi demokrātiskās vēlēšanās ievēlētās pašvaldības savu vēlētāju vārdā deva Augstākajai Padomei skaidru norādi, kā rīkoties. Ja Augstākā Padome nobītos un par neatkarības atjaunošanu nenobalsotu, tā zaudētu tautas atbalstu. Šai nozīmē pašvaldību balsojums bija izšķirīgs.

Sapulcei “Daugavas” stadionā ir svarīga un paliekoša nozīme ne tikai saistībā ar 1990. gada notikumu secību. Faktam, ka valsts vara šajā vēstures epizodē tika atvasināta no pašvaldībām, nevis otrādi, ir arī noteikta teorētiskā nozīme un vēsturisks apliecinājums valsts virzībā uz neatkarību un demokrātiju.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) šo spilgto notikumu plaši atspoguļojusi pirms četriem gadiem savā žurnālā “LOGS” (lasiet šeit) un aicina to pieminēt arī šogad.

Atbalstot Barikāžu atbalsta biedrības un Barikāžu muzeja iniciatīvu atcerēties šo svarīgo notikumu pirms 29 gadiem, kas juridiski ievirzīja Latvijas atjaunošanu, pievienojamies aicinājumam apzināt 1990. gada 21. aprīļa Tautas sapulces delegātus un papildināt muzeju krājumus ar delegātu atmiņām par veikto darbu valsts neatkarības atjaunošanā, lai saglabātu tās nākamajām paaudzēm.

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore