Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS: VARAM arī Saeimas komisijai nesniedz skaidras atbildes par administratīvi teritoriālo reformu

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē 22. maijā tika uzklausīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojums par administratīvi teritoriālo reformu (ATR). Ministrijai bija lūgts ekonomiskais pamatojums un plānotais finansējums reformas īstenošanai šābrīža situācijā, ietverot visu pašvaldību izvērtējumu, un citi jautājumi. No ministrijas tika gaidītas atbildes par šādiem sešiem jautājumiem:

  1. īss vēsturisks skatījums par teritoriālo reformu līdz šim brīdim (mērķis, izmaksas, secinājumi);
  2. ekonomiskais pamatojums reformas īstenošanai šābrīža situācijā, ietverot visu pašvaldību izvērtējumu;
  3. plāns un laika grafiks (pa mēnešiem) pilnīgai reformas īstenošanai;
  4. uzraudzības un kontroles mehānismi reformas īstenošanai (izmaksas, atbildīgās struktūrvienības, kapacitāte);
  5. kopējā plānotā summa reformas realizēšanai un pabeigšanai 2020. gadā, finansējuma avoti;
  6. konsultāciju grafiks, kurā norādītas pašvaldības un konkrēti datumi, kuros plānots organizēt konsultācijas ar iedzīvotājiem un pašvaldību vadību.

No visiem jautājumiem ministrijas pārstāvji atbildi sniedza tikai uz pirmo, piebilstot, ka šāgada valsts budžetā reformas vajadzībām ieplānoti 500 000 eiro. Par nākamajām izmaksām tiks spriests, veidojot nākamo gadu budžetu.

“Ir apsveicama arī Saeimas komisijas vēlme uzzināt atbildes uz tik daudziem būtiskiem jautājumiem. Latvijas Pašvaldību savienība šīs atbildes gaida jau vairākus mēnešus, tomēr arī šajā Saeimas komisijas sēdē tās neizskanēja. Līdz ar to pastāv bažas par to, cik kvalitatīvas būs ministrijas konsultācijas ar pašvaldībām, kas sāksies jau nākamajā nedēļā – 27. maijā,” pauž LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Ministrija izteica gatavību uz iepriekš minētajiem jautājumiem atkārtoti atbildēt līdz 15. jūlijam, tomēr Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti tam nepiekrita, tāpēc atkārtoti uz sēdi VARAM uzaicināta jau pēc mēneša.