Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS un Finanšu ministrijas sarunas 5. jūnijā (2019)

5. jūnijā notika Finanšu ministrijas (FM) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sarunas, kuru darba kārtībā tika skatīti jautājumi par pašvaldību aizņemšanās iespējām 2019. gadā, par iespējamām izmaiņām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā un par iespējamām izmaiņām nodokļu jomā.

Kā jau LPS iepriekš informēja, 2019. gada pašvaldību aizņēmumu limits tika izsmelts jau aprīlī, aizņēmumi šobrīd tiek izsniegti tikai tādā apmērā, kādā pašvaldības veic aizņēmumu pirmstermiņa atmaksas pēc Eiropas Savienības finansējuma saņemšanas atbilstoši normatīvo aktu nosacījumiem. Sākot ar Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes maija sēdi, aizņēmumi pašvaldībām tiek izsniegti tikai Eiropas Savienības fondu un citu ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētu projektu (tālāk – ES projekti) attiecināmajām izmaksām.

Ņemot vērā, ka aizņēmumu resursu trūkuma dēļ nav iespējams apmierināt visus pašvaldību pieprasījumus pēc aizņēmumiem, Finanšu ministrija ir izveidojusi divas aizņēmumu pieprasījumu rindas – rindu pēc aizņēmumiem ES projektu īstenošanai (30. maijā tajā atradās 54 projekti ar kopējo aizņēmumu pieprasījumu 2019. gadā 33,17 milj. euro) un rindu pēc aizņēmumiem pārējo investīcijas projektu īstenošanai (tajā atradās 94 projekti ar kopējo aizņēmumu pieprasījumu 2019. gadā 36,14 milj. euro).

LPS ir vērsusies gan pie finanšu ministra Jāņa Reira, gan ministru prezidenta Artura Krišjāņa Kariņa ar lūgumu rast iespēju šajā situācijā pilnībā nodrošināt aizņēmumus vismaz ES projektu īstenošanai un 2018. gadā uzsākto investīcijas projektu finansēšanai (projektu pabeigšanai), jo likums “Par valsts budžetu 2019. gadam” dod tiesības finanšu ministram mainīt valsts budžeta aizdevumu un pašvaldību aizņēmumu noteiktos palielinājumus, nepārsniedzot šo palielinājumu kopsummu un vienlaikus nodrošinot, ka darījumam nav negatīvas ietekmes uz vispārējā valdības budžeta bilanci.

Sarunās FM informēja, ka ir sagatavots un š. g. 11. jūnijā valdībā tiks skatīts informatīvais ziņojums “Par 2019. gada kopējo pašvaldību aizņēmumu limitu un pašvaldību aizņēmumu pieprasījumiem”, kas paredz atrisināt vienu no problēmjautājumiem: ir atrasti resursi aizņēmumiem 2018. gadā uzsākto projektu pabeigšanai, kuros 2018. gadā ir iesākti būvdarbi un kuri tiek īstenoti bez ES finansējuma, bet ar 2018. gada valsts budžeta līdzfinansējumu vai 2018. gada valsts budžeta aizdevumu. Savukārt attiecībā uz iespēju nodrošināt aizņēmumu visai ES projektu izmaksu summai, kā arī nodrošināt operatīvāku aizņēmumu piešķiršanu ES projektu realizācijai risinājuma pagaidām nav. FM norādīja, ka papildu aizņēmumu resursus ES projektu realizācijai rast nav iespējams, tādēļ ministrijas nostāja ir: turpmāk prioritāri izsniegt aizņēmums ES projektu īstenošanai ar aizņēmuma apmēru, kas nepārsniedz projekta attiecināmo izmaksu kopsummu.

Jautājumā par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmu FM informēja, ka no nākamā gada izmaiņas nav plānotas. Izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā plānots ieviest pēc administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas.

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos