Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Vāc parakstus par iespēju pret atlīdzību depozītā nodot dažādus iepakojuma veidus

Lai Latvijas sabiedrībai piedāvātu inovatīvus, sociāli atbildīgus, ekonomiski pamatotus vides un atkritumu apsaimniekošanas risinājumus, vairākas profesionālās organizācijas, to vidū arī Latvijas Pašvaldību savienība, un vides aizstāvji 27. maijā parakstīja kopīgu memorandu par paplašinātu depozīta sistēmu Latvijas iedzīvotājiem. Tagad informējam par iespēju iniciatīvu portālā “manabalss.lv” parakstīties par iespēju pret atlīdzību pārstrādei nodot dažādus iepakojuma veidus. Parakstīties var šeit: https://manabalss.lv/i/1567.

Sabiedrības iniciatīvu portālā “manabalss.lv” sākta parakstu vākšana par iespēju pret atlīdzību pārstrādei nodot dažādus iepakojuma veidus. To parakstījuši jau vairāk nekā 1400  iedzīvotāji.

Iniciatīvas iesniedzējs ir Jānis Ķuze. “Vairāk nekā 1400 valsts iedzīvotāju paraksti 2 nedēļu laikā – tas ir liels atbalsts un apliecinājums, ka sabiedrība vēlas efektīvi risināt vides piesārņojuma problēmas. Aicinu arī citus atbalstīt šo iniciatīvu, lai Latvijā tiek izveidota gudra, mūsdienu patēriņa tendencēm un iedzīvotāju vajadzībām atbilstoša depozīta sistēma!” pauž iniciatīvas autors.

J. Ķuze skaidro, ka Latvijā plāno ieviest dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu, kas ļaus pārstrādei nodot dažas PET un stikla pudeles, kā arī skārdenes, taču pārstrādei nebūs iespējams nodot citus šo materiālu iepakojumus, piemēram, piena vai sulu iepakojumus, šampūnu pudeles, stikla burkas u.c. Ar iniciatīvu iecerēts pilnveidot plānoto depozīta sistēmu, paredzot, ka tajā pret atlīdzību varēs nodot dažādus iepakojuma veidus, ne tikai konkrētas pudeles.

Pilnveidojot depozīta sistēmu, sabiedrībai tiks nodrošināta iespēja efektīvi apsaimniekot dažādus ikdienas atkritumus, tos nododot pārstrādei pret atlīdzību. Aprēķini liecina, ka tradicionālā depozīta sistēma ļautu pārstrādei nodot tikai aptuveni 1–2% no visiem atkritumiem. Turpretī paplašinātā sistēma, kā rāda aprēķini, ļaus pārstrādei nodot divreiz vairāk jeb aptuveni 30 tūkst. tonnas atkritumu. “Ierosinot attiecīgus grozījumus Iepakojuma likumā, vēlamies bez kavēšanās Latvijā ieviest tādu depozīta sistēmu, kurā pret atlīdzību varētu nodot dažādu iepakojumu. Ticam, ka šādi tiks efektīvāk izmantoti valsts resursi depozītsistēmas ieviešanā,” pauž iniciatīvas iesniedzējs J. Ķuze.

Viņš uzsver, ka Latvijā ieviešamā depozīta sistēma ir jāplāno kompleksi un jāizmanto jaunāko tehnoloģiju sniegtās iespējas, piemēram, mākslīgais intelekts, kas atpazīst iepakojuma veidu. “Šādi sabiedrībai tiks nodrošināta mūsdienīga, tālredzīga, maksimāli efektīva un ekonomiski pamatota depozīta sistēma,” pārliecināts ir J. Ķuze.

Iniciatīvas autors skaidro, ka paplašināta depozīta sistēma būtu arī mērķtiecīgs solis uz Eiropas Savienības (ES) noteikto mērķu izpildi, kuru neizpilde var rezultēties lielos naudas sodos. “Šeit vērā ir ņemama kaimiņvalsts Igaunijas pieredze, kurā patlaban darbojas tradicionālā dzērienu depozīta sistēma, kādu grasās ieviest arī pie mums. Tā nav pietiekami efektīva, ja runājam par atkritumu savākšanu un plastmasas piesārņojuma problēmu kopumā. Igaunijā situācija ar atkritumu apsaimniekošanu joprojām ir apgrūtināta, un ES jau ir brīdinājusi valsti par iespējamo sodu līdz pat 100 milj. eiro, jo var netikt izpildīts ES noteiktais mērķis – līdz 2020. gadam pārstrādāt 50% mājsaimniecību un uzņēmumu radīto sadzīves atkritumu. Arī Latvijai šie ES mērķi ir saistoši, un pārdomātas, iespējami efektīvas depozīta sistēmas ieviešana ir būtisks priekšnosacījums mērķu sasniegšanai: līdz 2030. gadam mums jāspēj pārstrādāt 70% mājsaimju un uzņēmumu radīto sadzīves atkritumu. Ticam, ka, jau tagad pieņemot lēmumu par paplašinātas depozīta sistēmas ieviešanu, šo mērķi varēsim sasniegt, neriskējot ar iespējamām soda naudām,” saka iniciatīvas autors.

Kā vēstīts, Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi būs norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa. Vairāki Saeimas deputāti pašlaik gatavo priekšlikumus iecerētās sistēmas pilnvedei, aicinot paplašināt nododamā iepakojuma veidus.