Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

​MK neatbalsta LPS ierosinājumu diferencēt sodus par nodokļu deklarācijas iesniegšanas kavēšanu

9. jūlijā Ministru kabinets (MK), atkārtoti izskatot likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””, kas saistīts ar Administratīvās atbildības likumu un tajā paredzētajām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tiesībām automātiski sodīt par laikus neiesniegtām nodokļu deklarācijām un kas stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī, neatbalstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) lūgumu neieviest automātisko sodīšanu attiecībā uz fiziskajām personām, kas nav saimnieciskās darbības veicēji, kā arī automātiski nesodīt mazos nodokļu maksātājus un jaunos uzņēmējus. Tāpat MK uzskata, ka nav nepieciešams sodīšanas bargumā nošķirt regulāros deklarāciju iesniegšanas kavētājus no tiem, kas deklarācijas parasti iesniedz laikus.

Šajā MK sēdē tikai iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens pievienojās LPS paustajām bažām. No ilgstoši (vēl no iepriekšējās valdības laikiem) uzturētajiem LPS iebildumiem Finanšu ministrija likumprojektā atbalstīja tikai vienu – nesodīt par divu dienu kavējumu.

“Ļoti ceru, ka Saeimas deputāti likumprojektu grozīs, paredzot daudz saprātīgāku un izsvērtāku automātiskās sodīšanas sistēmu. Uzskatu, ka fiziskās personas, kas nav saimnieciskās darbības veicēji, nedrīkstētu automātiski sodīt par gada ienākumu deklarācijas neiesniegšanu, neizvērtējot apstākļus. Diferencei ir jābūt,” pauž LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere.

Jāuzsver, ka ar šādu lēmumu MK mainīja savu pirms divām nedēļām pausto viedokli, ka LPS bažas ir pamatotas un būtu ņemamas vērā, kā arī neakceptēja Ministru prezidenta Artura Krišjāņa Kariņa rosinājumu nepiemērot automātiskos sodus par deklarāciju neiesniegšanu, ja nodokļa parāds šīs deklarācijas savlaicīgas neiesniegšanas rezultātā nav radies.

Iepriekš LPS jau vairākkārt norādīja, ka likumprojekts būtiski jāuzlabo, nepieļaujot, ka 25 eiro sodanauda tiktu automātiski uzlikta pat par termiņa vienas vai divu dienu nokavēšanu, turklāt neatkarīgi no faktiskajiem apstākļiem.

Pamatojoties uz LPS iebildumiem, Saeimas Juridiskā komisija pagājušā gada izskaņā lūdza Finanšu ministriju izstrādāt sabalansētāku piedāvājumu, gan ņemot vērā atkārtotību – cik bieži un ilgstoši nodokļu maksātājs kavē deklarāciju iesniegšanu –, gan arī īpaši vērtējot mazos nodokļu maksātājus, kam vispirms varētu piedāvāt nodokļu uzskaites atvieglojumus, nevis uzlikt sodu.

Administratīvās atbildības likuma 164. pants nosaka tiesības VID tā informācijas sistēmās automātiski uzlikt administratīvos sodus par nodokļu un informatīvo deklarāciju neiesniegšanu. Savukārt šā likuma 161. pants paredz, ka automātiskās sodīšanas gadījumā uzliek attiecīgajam pārkāpumam noteikto minimālo sodu.

Par nodokļu deklarācijas iesniegšanas termiņa kavējumu no trim līdz desmit dienām paredzēts fiziskajām un juridiskajām personām uzlikt naudas sodu no 5 līdz 14 naudas soda vienībām, automātiski sodot – ar 5 naudas soda vienībām; par deklarācijas iesniegšanas kavējumu no 11 līdz 20 dienām fiziskajām un juridiskajām personām varēs uzlikt naudas sodu no 15 līdz 30 naudas soda vienībām, automātiski sodot – ar 15 naudas soda vienībām; par kavējumu no 21 dienas līdz 30 dienām – no 31 līdz 56, automātiski sodot – 31, bet par kavējumu vairāk par 30 dienām varēs piemērot naudas sodu no 57 līdz 140 naudas soda vienībām. Šobrīd viena naudas soda vienība ir 5 eiro. Tāpat sodi paredzēti arī par informatīvo deklarāciju savlaicīgu neiesniegšanu.

Vairāk par jautājuma virzību iepriekš lasiet arī LPS vietnē www.lps.lv:

 

Plašāka informācija:

Sanita Šķiltere,

Latvijas Pašvaldību savienības

padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos

Tālrunis: +371 26313528

E-pasts: sanita.skiltere@lps.lv

 

Informāciju sagatavojusi:

Jana Bunkus,

Latvijas Pašvaldību savienības

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Tālrunis: +371 +371 29170955

E-pasts: Jana.Bunkus@lps.lv

www.lps.lv

 

Twitter: @lps_lv; @BRUXLps

Facebook: @PasvaldibuSavieniba