Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS un Finanšu ministrijas ikgadējās sarunas

21. augustā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvji un Finanšu ministrijas (FM) speciālisti pulcējās ministrijas Portretu zālē uz ikgadējo sarunu pirmo raundu. To vadīja finanšu ministrs Jānis Reirs. LPS pusi pārstāvēja vairāku pašvaldību priekšsēdētāji LPS priekšsēža Ginta Kaminska vadībā.

Sarunu darba kārtībā bija iekļauti jautājumi par 2020. gada budžetu un vidēja termiņa budžeta ietvaru, pašvaldību nodokļu ieņēmumiem, speciālo valsts budžeta dotāciju (19,6% nodokļu ieņēmumu īpatsvara nodrošināšanai), pašvaldību aizņēmumiem šogad un aizņemšanās iespējām un apjomu nākamgad.

Ar aktualitātēm valsts budžeta sagatavošanas procesā un makroekonomisko rādītāju, ieņēmumu un vispārējās valdības budžeta bilances prognozēm 2020.–2022. gadā iepazīstināja FM Tautsaimniecības analīzes departamenta direktore Inta Vasaraudze. Dienu iepriekš Ministru kabinets izskatīja FM sagatavoto informatīvo ziņojumu par valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzi 2020., 2021. un 2022. gadam un apstiprināja valsts budžeta bāzes izdevumu apmēru turpmākajiem trim gadiem, kā arī atbalstīja ziņojumu par budžeta izdevumu 2020.–2022. gadam pārskatīšanas rezultātiem. Pēc pārskatīšanas nākamajam gadam rasti 93,7 miljoni eiro, no kuriem 48,1 miljons tiks novirzīts kopējās fiskālās telpas uzlabošanai, bet 45,6 miljoni – ministriju noteiktajām prioritātēm.

Finanšu ministrs atzīmēja, ka valsts budžeta izdevumu pārskatīšana tika strukturēta trīs galvenajos blokos – nozaru finansēšanas politiku pārskatīšana, valsts budžeta programmu pārskatīšana un procesu un sistēmu pilnveidošana. Nozaru finansēšanas politiku pārskatīšanā īpaša uzmanība tikusi pievērsta izglītības un veselības nozares finansēšanas efektivitātei.

Par prognozētajiem nodokļu ieņēmumiem pašvaldību budžetā 2020. gadā un vidējā termiņā, speciālo valsts budžeta dotāciju pašvaldībām 2020. gadā un vidējā termiņā, dotācijas sadales nosacījumiem un dotāciju pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam informēja FM Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare. Pašvaldību nodokļu ieņēmumi nemainīgas nodokļu politikas gadījumā nākamajam gadam plānoti 1691,8 milj. eiro apmērā, kas ir par 1,7 miljoniem eiro mazāk, nekā plānots 2019. gadā. Tos veidos iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) 1434,2 milj. (salīdzinājumā ar 2019. gadu samazinājums par 7,3 milj.), kā arī nekustamā īpašuma nodoklis (235,6 milj.), izložu un azartspēļu nodoklis (9,5 milj.) un dabas resursu nodoklis speciālajā budžetā (12,5 milj. eiro).

Pašvaldību savienības pārstāvji vērsa uzmanību uz plānotajām izmaiņām kadastrālās vērtēšanas sistēmā, jaunās būvju klasifikācijas projektu un izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtībā, kā arī aktualizēja pedagogu algu jautājumu, dotāciju pirmsskolas izglītības iestādēm, minimālās algas un neapliekamā minimuma celšanu. FM vadība informēja, ka valdībā sarunas par nākamā gada budžetu vēl turpinās, un atbildes solīja sniegt septembra vidū.

Vissāpīgākais jautājums LPS un FM sarunās bija par pašvaldību aizņēmumiem šogad un aizņemšanās iespējām 2020. gadā. Tā kā 2019. gadā valsts budžetā paredzētais kopējais pašvaldību aizņēmumu limits tika izsmelts jau aprīlī un šobrīd aizņēmumu saņemšana pašvaldībām ir problemātiska, LPS aicina ministriju un valdību nākamajā gadā būtiski palielināt pašvaldībām pieejamo aizņēmumu resursu ilgtspējīgas infrastruktūras attīstības projektiem, lai varētu īstenot gan Eiropas Savienības un citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētos projektus, gan pašvaldībām nozīmīgus investīciju projektus, tajā skaitā izglītības infrastruktūras projektus.

Ministrija uzskata, ka pašvaldību aizņēmumu limita būtisks papildu resurss ir aizņēmumu pirmstermiņa atmaksa. FM speciālisti arī lūdza pašvaldībām savlaicīgi sniegt informāciju, ja pieprasītos aizņēmumus nevar apgūt plānotajā apjomā un termiņā, lai nekavētu jaunu aizņēmumu izsniegšanu.

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos,

un Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore