Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Jāpalielina pašvaldībām pieejamais aizņēmumu resurss ilgtspējīgas attīstības projektu īstenošanai

LPS: 2020. gadā ir jāpalielina pašvaldībām pieejamais aizņēmumu resurss ilgtspējīgas infrastruktūras attīstības projektu īstenošanai.

Šodien, 21. augustā, notiks šāgada pirmās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Finanšu ministrijas (FM) sarunas par 2020. gada budžetu un vidēja termiņa budžeta ietvaru. Viens no būtiskākajiem sarunu jautājumiem būs par situāciju pašvaldību aizņēmumu jomā šogad un pašvaldību aizņemšanās iespējām un apjomu nākamgad.

“Ņemot vērā, ka 2019. gadā valsts budžetā paredzētais kopējais pašvaldību aizņēmumu limits tika izsmelts jau aprīlī un šobrīd aizņēmumu saņemšana pašvaldībām ir problemātiska, Pašvaldību savienība sarunās ar Finanšu ministriju aicinās ministriju un valdību 2020. gadā būtiski palielināt pašvaldībām pieejamo aizņēmumu resursu,” pauž LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Tas nodrošinātu iespēju operatīvi saņemt aizņēmumus gan Eiropas Savienības (ES) un citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai, gan citu aktuālu pašvaldību investīciju projektu realizācijai, tajā skaitā izglītības infrastruktūras projektiem.

2019. gadā paredzētais pašvaldību aizņēmumu kopējais palielinājums ir 118 miljoni eiro, un šī summa gadā nav mainījusies kopš 2015. gada, turpretī projektēšanas un būvniecības darbu izmaksas būtiski kāpušas. Turklāt 2019. un 2020. gads ir aktīvs Eiropas Savienības fondu līdzfinansēto projektu īstenošanas laiks, tādēļ pašvaldību pieprasījums pēc aizņēmumiem palielinājies.

Kaut gan FM šogad ir radusi papildu resursus pašvaldību aizņēmumiem, kas izsniegti to pagājušā gadā uzsākto projektu pabeigšanai, kuri tiek īstenoti ar 2018. gada valsts budžeta līdzfinansējumu vai 2018. gada valsts budžeta aizdevumu, kā arī ES līdzfinansēto izglītības iestāžu investīciju projektu īstenošanai un Alojas Ausekļa vidusskolas Lielās skolas ēkas ārkārtas situācijas sakārtošanai un skolas funkcionalitātes nodrošināšanai, tomēr pašvaldībām pieejamais aizņēmumu resurss joprojām nav pietiekams.

FM izveidotajā pašvaldību aizņēmumu pieprasījumu rindā ES un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajiem projektiem šāgada 15. augustā atradās 64 projekti ar 2019. gadam pieprasīto aizņēmumu summu 19,5 miljoni eiro. Savukārt pārējo pašvaldību investīciju projektu rindā ir 73 aizņēmumu pieprasījumi par kopējo summu 2019. gadā 30,2 milj. eiro. Lai saņemtu aizņēmumu ES fondu līdzfinansētam projektam, pašvaldībai rindā jāgaida apmēram trīs mēneši. Papildus ES fondu līdzfinansētiem projektiem pašvaldības pieprasījušas aizņēmumus galvenokārt ceļu un ielu infrastruktūras, izglītības infrastruktūras un energoefektivitātes uzlabošanas investīciju projektu realizācijai.

“Visām pilsētām un novadiem vajadzīgi līdzekļi savu teritoriju attīstībai. Ierobežotās aizņemšanās iespējas vai to trūkums ne tikai apdraud ES fondu apguvi, bet var būtiski ietekmēt ekonomisko situāciju reģionos, jo runa ir par ilgtspējīgiem projektiem. Turklāt daudzām pašvaldībām saistību apjoms ir ļoti mazs, tāpēc nav bažu par aizdevumu atmaksu,” ir pārliecināts LPS priekšsēdis G. Kaminskis. “Nesaņemot nepieciešamo finansējumu, var nākties atlikt vai atmest ieceres par ielu pārbūvēm, ceļu remontiem, ēku siltināšanu, ūdensvadu un kanalizācijas tīklu izbūvi un citiem attīstības projektiem, kas kavēs reģionu attīstību.”

Mediju ievērībai:

LPS un Finanšu ministrijas sarunas notiks 21. augustā plkst. 11:30 Finanšu ministrijā.

Mediju dalība sarunās iespējama sākumā un beigās, saskaņojot ar Finanšu ministriju.

 

Plašākai informācijai:

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos

Mobilais tālrunis: +371 29539035

E-pasts: lasma.ubele@lps.lv

 

Informāciju sagatavojusi:

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Mobilais tālrunis: +371 29428303

E-pasts: gunta.klismeta@lps.lv