Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Sākumskolēnu brīvpusdienu sāga turpinās: netiek ievērots likums un tiesiskā paļāvība

Šodien, 13. septembrī, valdība vienojās par 2020. gada budžetu, tā prioritātēm un pārdali, pašvaldību budžetus padarot knapākus vēl par 20 miljoniem.

Salīdzinājumā ar likumprojektu, kas tika virzīts uz Ministru kabineta (MK) sēdi pirms nedēļas, kad pašvaldību budžets 2020. gadam tika plānots par 70,9 miljoniem mazāks nekā 2019. gadā, šodien, sēdi sākot, samazinājums bija pieaudzis līdz 80,7 miljoniem (jau noņemot pusi no brīvpusdienām nepieciešamā finansējuma). Tā kā valdība nolēma, ka pašvaldībām būs jāfinansē brīvpusdienas 1.–4. klašu bērniem 50% apmērā, deficīts pašvaldību budžetu pusē pieaug līdz 90,5 miljoniem eiro (otra puse no brīvpusdienām nepieciešamajiem 19,6 miljoniem). Tādējādi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sākotnēji brīvpusdienu nodrošināšanai ierēķinātos gandrīz 20 miljonus varēs tērēt citām vajadzībām.

Tā kā šodien MK sēdē tika lemts tikai par 50% finansējumu no valsts puses, turklāt jau pirms tam pašvaldību budžetiem atņemot 80,7 miljonus eiro, tad pastāv iespēja, ka pašvaldības šo jauno uzspiesto pienākumu nevarēs izpildīt. Gandrīz 70% no fiskālās telpas pieauguma tiek iegūti uz pašvaldību budžetu rēķina, kas pašvaldību budžetiem kopumā rada negatīvu fiskālu ietekmi vairāk nekā 130 milj. eiro apmērā.

“Pieaugums pašvaldību budžetos 2020. gadā tiek plānots ievērojami mazāks par nodokļu ieņēmumu pieauguma apmēru valsts budžetā, tāpēc nevaram piekrist, ka papildu funkcija tiek uzkrauta uz pašvaldību pleciem. Aicinām valdību vispirms izpildīt spēkā esošos normatīvos aktus un tikai tad meklēt jaunas prioritātes,” pauda LPS priekšsēdis Gints Kaminskis. “Paņemt 9,8 miljonus eiro no vēl aizvadītajā nedēļā plānotajām speciālajām dotācijām pašvaldībām un piešķirt tos Izglītības un zinātnes ministrijai, kura savukārt šo naudu plāno tērēt brīvpusdienu nodrošināšanai, ir augstākajā mērā nepieņemami,” skaidro LPS priekšsēdis. “Kopā saskaitot, vienalga viss jāsedz mums, un IZM dos to naudu, kura pienākas pašvaldībām,” IZM rīcību kritizēja G. Kaminskis.

Sagatavojusi Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos,

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore