Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS šonedēļ uzņem valsts un pašvaldību pārstāvju delegācijas no Moldovas un Kirgizstānas

24. septembrī ar viesošanos LPS savu darba vizīti uzsāk Moldovas Vietējo pašvaldību kongresa (CALM) pārstāvju delegācija. Šodien LPS priekšsēdis Gints Kaminskis Moldovas delegācijas pārstāvjiem prezentēja Latvijas pašvaldību sistēmu, LPS attīstību un darbības pamatprincipus, kā arī pašvaldību asociācijas izveides pamatjautājumus Latvijā. Viņš informēja par tagadējo situāciju, kas izveidojusies administratīvi teritoriālās reformas kontekstā. LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis iepazīstinās ar pārvaldības sistēmas decentralizāciju, pilnvaru diferencēšanu starp valsts institūcijām un pašvaldībām, administratīvi teritoriālās reformas ietekmi uz valsts un pašvaldību pārvaldības uzlabošanu, tai skaitā pašvaldību paplašināšanās ietekmi uz ekonomisko attīstību.

Latvijas Pašvaldību savienības realizētajā projektā “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs” 23.–27. septembrī Latvijā darba vizītē ierodas Moldovas Vietējo pašvaldību kongresa (CALM) pārstāvju delegācija. Paralēli arī šajā nedēļā no 25. līdz 27. septembrim LPS uzņems mācību vizītē Kirgizstānas delegāciju, kuras sastāvā ir Kirgizstānas vicepremjers, ministriju, parlamenta un pašvaldību pārstāvji.

Moldova ir viena no Latvijas, kā arī LPS attīstības sadarbības prioritārajām partnervalstīm. Moldovas delegācijas pārstāvji vizītes gaitā tiksies ar LPS pārstāvjiem, diskutēs par Latvijas pašvaldību sistēmu, tās attīstību Latvijā, pašvaldību funkcijām, politisko dialogu starp valdību un pašvaldībām, pārstāvības metodēm starptautiskā līmenī, kā arī citiem nozīmīgiem jautājumiem pieredzes apmaiņas un attīstības sadarbības kontekstā. Vizītes noslēgumā plānots doties uz Līvānu novada pašvaldību.

Savukārt no Centrālāzijas valstīm visciešākā sadarbība ir izveidojusies ar Kirgizstānu, tādēļ LPS tika aicināta uzņemt mācību vizītē Kirgizstānas delegāciju, kura vizītes gaitā tiksies arī ar Ministru prezidentu Arturu Krišjāni Kariņu, Valsts kancelejas, Finanšu ministrijas, Saeimas un pašvaldību pārstāvjiem. Mācību vizītē viesi iepazīsies ar Latvijas centrālās valdības un pašvaldību sistēmu, ar LPS darbības principiem, sarunām ar valdību un šī brīža situāciju ar administratīvi teritoriālo reformu. Tikšanās gaitā ar FM pārstāvjiem tiks pārrunāta budžeta sistēma valstī kopumā, nodokļu un citu ieņēmumu sadale starp valsts un pašvaldību budžetiem.