Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Seminārā diskutē par ilgtspējīgām, iekļaujošām, drošām un pielāgoties spējīgām pašvaldībām

“Iedzīvotājiem nepieciešama stabilitāte gan sociālajā jomā, gan ekonomikā, tīra vide un iespēja redzēt skaidrus ilgtspējīgas attīstības soļus savā pašvaldībā un valstī. ANO ilgtspējīgas attīstības mērķis nr. 11 – ilgtspējīgas pilsētas un kopienas – vistiešākajā mērā attiecas uz pašvaldībām un ataino, kādu nākotni mūsu iedzīvotāji vēlas redzēt. Tāpēc ir nepareizi, ka tieši šobrīd Latvijā tiek paredzēts apturēt teritorijas attīstības plānošanu,” pauda LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, atklājot Latvijas Pašvaldību savienības organizēto starptautisko semināru “Ilgtspējīgas pašvaldības – iekļaujošas, drošas, pielāgoties spējīgas”.

Latvijas Pašvaldību savienība šo semināru 25. septembrī organizēja, veltot ANO ilgtspējīgas attīstības dienaskārtības 2030 ilgtspējīgas attīstības mērķim (IAM) nr. 11 “ilgtspējīgas pilsētas un kopienas”, tā iekļaujoties ANO pasludinātajā Ilgtspējīgas attīstības mērķu nedēļā “Rīkojies ilgtspējīgas attīstības mērķu labā” (Global Goals Week 2019).

Cik ilgtspējīgas būs pašvaldības, cik laba būs dzīves kvalitāte tajās, kādi un vai būs pieejami mājokļi, kā tie tiks atjaunoti, kāda būs ceļu un satiksmes drošība, sabiedriskais transports, vides kvalitāte, zaļo teritoriju pieejamība. Kā spēsim pārstrukturizēt savu ekonomiku un pielāgoties klimata pārmaiņām, un cik toleranta un iekļaujoša būs mūsu sabiedrība – tie ir un būs noteicošie faktori, lai cilvēki arī turpmāk Latvijā gribētu dzīvot un strādāt. Latvijas pašvaldības jau šobrīd savu attīstību plāno ilgtspējīgi, kā to pieprasa iedzīvotāji, apzinoties ilgtspējas nozīmi.

Semināru augsti novērtēja Eiropas Vietējo pašvaldību un reģionu padomes pārstāvis Pedro Bizarro. Tajā bija iespēja gūt priekšstatu par to, kas tiek darīts starptautiskajā telpā un ko Latvijas pašvaldības dara ilgtspējīgas attīstības plānošanas un ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu iedzīvināšanas jomā vietējā mērogā. Pedro Bizarro pastāstīja, kā pašvaldībām, izmantojot ilgtspējīgo pilsētu rīku, vērtēt un pilnveidot savas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un monitorēt to īstenošanu. Savukārt Flāmu pilsētu un pašvaldību asociācijas pārstāve Karlīna Gorisena no Beļģijas prezentēja flāmu pašvaldību pieredzi aktivitātēs ilgtspējīgai nākotnei saistībā ar ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanu.

Latvijas Teritoriālplānotāju asociācijas Valdes priekšsēdētājs Andis Kublačovs stāstīja par pilsētu un teritoriālo kopienu īpašo lomu ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā. Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāvis Guntars Ruskuls dalījās pieredzē ilgtspējīgas attīstības plānošanā un t. s. apkaimju veidošanā, uzsverot apkaimju nozīmi kopienas piederības sajūtas veicināšanā. Par pilsētvidē integrētiem inovatīviem risinājumiem, viedu pilsētvidi un tās pārvaldi stāstīja Jelgavas pilsētas domes Pašvaldības operatīvās informācijas centra vadītājs Gints Reinsons. Jūrmalas pilsētas domes Labklājības pārvaldes vadītāja Laima Grobiņa iepazīstināja ar pieredzi, kā Jūrmalā veido iekļaujošu, aktīvu pilsētvidi personām ar invaliditāti, ģimenēm ar bērniem un senioriem. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Rudīte Vesere prezentēja ieteikumus aprites ekonomikai, uzsverot to kā pašvaldību izaicinājumu un iespēju vienlaicīgi. Noslēgumā “VEFRESH inovāciju kvartāla” Valdes priekšsēdētājs Viesturs Celmiņš iepazīstināja ar apkaimes un kustības plāniem, kā veidot pilsētvidi cilvēkiem draudzīgāku, tai pašā laikā sekmējot  IT sektora attīstību.

Seminārs norisinājās Eiropas Komisijas līdzfinansētajā projektā “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs”.

Papildinformācijai:

2015. gadā ANO Ģenerālajā asamblejā pieņēma rezolūciju Mūsu pasaules pārveidošana: ilgtspējīgas attīstības programma 2030. gadam jeb “Dienaskārtība 2030”. Tā nosaka 17 ilgtspējīgas attīstības mērķus (IAM) un 169 apakšmērķus. IAM tiek līdzsvaroti trīs virzienos: ekonomika, sociālie aspekti un vide.

11. mērķis, padarīt pilsētas un apdzīvotas vietas iekļaujošas, drošas, pielāgoties spējīgas un ilgtspējīgas, ir viens no 17 ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem, un tam ir 10 apakšmērķi, piemēram, droši mājokļi par pieņemamu cenu; ilgtspējīga transporta sistēma un satiksmes drošība; ilgtspējīga apdzīvotu vietu plānošana; gaisa kvalitāte; drošu un iekļaujošu zaļo zonu pieejamība u.c. Tie ir tikai daži no 169 apakšmērķiem, kuri sasniedzami, lai līdz 2030. gadam visā pasaulē mazinātos nabadzība un visas pasaules attīstība būtu ilgtspējīga. Pirmajā brīdī izklausās neiespējami, bet soli pa solim jau ejam uz priekšu. Seminārā tika apskatīts, kas jau izdarīts, kas vēl darāms tieši 11. mērķa sasniegšanai, jo zīmīgi ir tas, ka ANO 11. IAM tiek dēvēts arī par pašvaldību mērķi. Tas ir arī viens no aktuālākajiem Latvijai.

Šeit pieejami visu runātāju uzstāšanās video ieraksti: https://www.youtube.com/watch?v=U6YHTJQ8zvE&list=PLLtiZjDjhu6AlTfqVcOhmkFxA1uBpmLeV .

 

PREZENTĀCIJA_The Reference Framework for Sustainable Cities_Izstrādātais ilgtspējīgu pilsētu rīks
PREZENTĀCIJA_Pilsētu un teritoriālo kopienu īpašā loma ANO IAM sasniegšanā
PREZENTĀCIJA_Rīgas pieredze ilgtspējīgas attīstības plānošanā - apkaimju platformas ieviešana
PREZENTĀCIJA_Jelgavas pilsētvidē integrētie risinājumi ilgtspējīgai attīstībai
PREZENTĀCIJA_Ilgtspējīgas pašvaldības: Flāmu pašvaldību aktivitātes ilgtspējīgai nākotnei, darbojoties ar Ilgtspējīgas attīstības mērķiem vietējā mērogā
PREZENTĀCIJA_Jūrmalas pilsētas pieredze – iekļaujoša un aktīva pilsētvide personām ar invaliditāti, ģimenēm ar bērniem
PREZENTĀCIJA_Pāreja uz aprites ekonomiku – pašvaldību izaicinājumi un iespējas ilgtspējīgai attīstībai