Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Aizritējusi Kirgizstānas valsts pārvaldes un pašvaldību pārstāvju mācību vizīte Latvijā

Oktobra pirmajā nedēļā projektā “Pašvaldību un valdības sadarbības veicināšana un publiskās pārvaldības uzlabošana Kirgizstānā” Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) uzņēma Kirgizstānas pašvaldību un valsts pārvaldes pārstāvjus mācību vizītē Latvijā, lai viņi iepazītu un izprastu pašvaldību sistēmu, tās darbību un mijiedarbību ar valsts pārvaldi Latvijā.

Vizītes sākumā delegācijas pārstāvji tikās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktori Rudīti Veseri un iepazinās ar Latvijas vides likumdošanas un politisko dokumentu plānošanu un izstrādi, atkritumu apsaimniekošanu, ekonomisko instrumentu izmantošanu vides politikā un aprites ekonomikas politikas izstrādi. Tikšanās gaitā ar LPS priekšsēdi Gintu Kaminski un LPS ģenerālsekretāri Mudīti Priedi delegācijas pārstāvjiem bija iespēja iepazīties ar Latvijas valdības un pašvaldību sistēmu un tās attīstību, LPS darbības principiem, sarunām ar valdību, ar interešu pārstāvēšanas veidiem Eiropas un visas pasaules līmenī un šībrīža situāciju ar administratīvi teritoriālo reformu (ATR). Savukārt LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis delegācijas pārstāvjiem skaidroja ATR ietekmi uz valsts un pašvaldību pārvaldības uzlabošanu, tai skaitā pašvaldību paplašināšanās ietekmi uz ekonomisko attīstību. Delegācijas pārstāvji tikās arī ar Finanšu ministrijas un Saeimas pārstāvjiem. Vizītes turpinājumā delegācija apmeklēja SIA “Getliņi EKO” un klātienē apskatīja mūsdienīgu, efektīvu un drošu atkritumu apstrādes piemēru. Delegācija devās uz Pārgaujas novadu, tika iepazīstināta ar pašvaldības ikdienas darbu, viesojās pašvaldību veidotajā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā SIA “ZAAO”, gūstot ieskatu atkritumu apsaimniekošanas poligona “Daibe”, dabas un tehnoloģiju parka “Urda” darbībā, atzinīgi novērtējot Vidzemes un Latvijas atkritumu apsaimniekošanas sistēmu. Pārgaujas novada administratīvajā centrā Stalbē viesi iepazinās ar pašvaldības speciālistiem un to darbu un īpašu interesi izrādīja par sociālā dienesta, bibliotēkas un dzimtsarakstu nodaļas darbu. Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents prezentācijā kirgīzus iepazīstināja ar veidiem, kādos pašvaldība sniedz atbalstu novada uzņēmējiem, nevalstiskajām organizācijām un neformālajām grupām. Kirgizstānas pārstāvjiem bija iespēja viesoties Lielstraupes pilī, kā arī vēl vienā kultūras piemineklī – Ungurmuižā. Tālāk delegācija devās uz Amatas novada pašvaldību, kur Vidzemes plānošanas reģiona priekšsēdētāja Amatas novada domes priekšsēdētāja Elita Eglīte iepazīstināja ar pašvaldības darbu un izaicinājumiem. Viesi apmeklēja Drabešu skolu un Āraišu ezerpili.

Projekta mērķis, kurā notika mācību vizīte, ir veicināt labu pārvaldību Kirgizstānā, ceļot publiskās pārvaldes institucionālo kapacitāti. Tas dos iespēju turpināt sadarbību ar Kirgizstānas partneriem, kā arī starp abu valstu pašvaldībām, nododot savu pieredzi un zināšanas, kas gūtas Latvijas attīstības un reformu procesā.

Kirgizstānas valsts pārvaldes un pašvaldību pārstāvju mācību vizīte Latvijā notiek projektā “Pašvaldību un valdības sadarbības veicināšana un publiskās pārvaldības uzlabošana Kirgizstānā”, kas saņēmis Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu. Projekts tiek īstenots par valsts budžeta programmas “Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība” līdzekļiem.

 

Plašāka informācija:

Elita Kresse

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece ārējo sakaru jautājumos

Tālrunis: +371 29123301

E-pasts: elita.kresse@lps.lv