Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Seminārs Priekuļos par parku apsaimniekošanu

16.oktobrī  LPS un Priekuļu novada dome aicināja pašvaldību speciālistus uz semināru “Jaunu parku veidošana Latvijā”, kas norisinājās Priekuļos.

Seminārs sākās ar praktisko daļu, kurā pasākuma dalībnieki Priekuļu novada pašvaldības labiekārtošanas darbu vadītāja un ainavu tehniķa Jāņa Sirlaka vadībā iepazinās ar Priekuļu Saules parku, tā interesantajiem un daudzveidīgajiem elementiem, kā arī papildināja parku ar jauniem priežu stādījumiem.

Semināra teorētisko daļu ievadīja Priekuļu novada domes priekšsēdētājas Elīnas Stapulones uzruna, kurā viņa īpaši uzsvēra bērnu iesaistes nozīmību vides jautājumu risināšanā.

Jānis Sirlaks iepazīstināja ar Saules parka izveides vēsturi, pastāstot gan par idejas pirmsākumiem, gan par soļiem, kas secīgi veikti, lai Saules parku varētu baudīt tā pašreizējā veidolā. Būtiski, ka saules pulkstenis un veselības taka izveidoti arī Mārsnēnos, Liepā un Veselavā, tādējādi kļūstot par novada vienojošiem elementiem (viņa prezentācija skatāma zemāk).

Noderīgu informāciju par publiskās zaļās zonas un ainavu plānošanu, veidošanu un uzturēšanu sniedza ainavu dizainere Vineta Radziņa (prezentācija zemāk). Viņa savā priekšlasījumā vairākkārt atsaucās arī uz jau iepriekšējos semināros gūtajām atziņām par parku kopšanu, uzsverot to, cik būtiski ir ievērot pamatprincipus un darbus veikt, iepriekš konsultējoties ar speciālistiem. Ainavu dizaineres prezentācija sniedza arī iedvesmu jaunām idejām publiskās ārtelpas labiekārtošanā.

Seminārs tika organizēts LPS vadītajā Meža attīstības fonda projektā “Parku, dendroloģisko stādījumu un aleju gudra apsaimniekošana”, kurā notika pieci semināri un praktiskie darbi dabā kopā ar AS “Latvijas valsts meži”. Semināra organizētāju novadā tika iestādīti jauni krūmi vai koki. Šis bija pēdējais noslēdzošais seminārs. Pirmais notika Saulkrastu stacijas mežā (Saulkrastu Meža parkā), otrais – Daugavpils novada Sventē (Jaunsventes parkā), trešais – Strenču novada Sedā un ceturtais – Aizputes novada Lažas pagasta Apriķu muižas parkā.

Sniedze Sproģe,

LPS padomniece lauku attīstības jautājumos,

Sandra Bērziņa,

LPS padomniece vides aizsardzības jautājumos

Foto: Ieva Fogele

Priekuļu Saules parks
Publiskās zaļās zonas plānošana, veidošana, uzturēšana