Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS priekšsēdis ministriem vēlreiz atgādina par pašvaldībām būtiskiem jautājumiem

Šodien, 8. oktobrī, Ministru kabinets (MK) sēdē arī no savas puses atbalstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un MK 2020. gada vienošanās un domstarpību protokolu. Uzsākot diskusijas par šo jautājumu, Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš izteica gandarījumu par to, ka protokolā panāktas daudzas vienošanās. “Valdības dialogs ar pašvaldībām ir ļoti svarīgs. Protokolā ir, protams, jautājumi, par kuriem nav panākta vienošanās, tomēr tie jebkurā gadījumā raisījuši racionālas diskusijas, arī Pašvaldību savienības domes sēdē,” pauda Ministru prezidents un pateicās LPS priekšsēdim par ieguldījumu šajā procesā. 

Vakar LPS Domes sēdē pašvaldību vadītāji nobalsoja par mandātu LPS priekšsēdim Gintam Kaminskim šo protokolu parakstīt no LPS puses. LPS priekšsēdis MK sēdē ministriem vēlreiz uzsvēra jautājumus, par kuriem protokolā palikušas nevienošanās, – par to aktualitāti un būtisko lomu novadu attīstībā (1.–4. klašu bērnu brīvpusdienu jautājums; azartspēļu un dabas resursu nodokļa ieņēmuma pārdales jautājums; jautājums par pašvaldību aizņemšanās iespējām; par finansējumu pašvaldību ceļiem un ielām; par valsts reģionālo un vietējo ceļu sakārtošanas programmu; pirmsskolas pedagogu atalgojuma jautājums). Un vēlreiz aicināja ministrus šos jautājumus nevis atlikt, bet plānot vismaz vidējā termiņa budžeta ietvaros. 

Valdībai un pašvaldībām 2020. gada budžeta kontekstā ir domstarpības par azartspēļu nodokļa un dabas resursu nodokļa (DRN) ieņēmumu pārdali no pašvaldību budžeta uz valsts budžetu, par pašvaldību aizņemšanās nosacījumiem, par brīvpusdienām 1.–4. klases skolēniem, kā arī par visu pirmsskolas pedagogu darba samaksas finansēšanu no valsts budžeta.

MK un LPS sarunu process un protokola parakstīšanas gaita noteikta likumā “Par pašvaldībām” un MK noteikumos nr. 585 “Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses”.

Protokols provizoriski tiks parakstīts jau šonedēļ.

Plašāks apraksts par protokolā vienošanās un domstarpību jautājumiem šeit.

Plašāks ieskats LPS un MK protokolu parakstīšanas vēsturē šeit.