Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS lūdz Saeimu reformas likumprojektu nodot atpakaļ Ministru kabinetam

Šodien, 6. novembrī, notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Domes sēde, kurā ar balsu vairākumu tika pieņemts lēmums lūgt Saeimu neatbalstīt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu un nodot to atpakaļ Ministru kabinetam.

Uz tikšanos Rīgas pilī ar Valsts prezidentu Egilu Levitu bija ieradušies daudzu pašvaldību vadītāji, lai pārrunātu demokrātijas principu ievērošanu administratīvi teritoriālās reformas (ATR) gaitā un paustu savu viedokli par šobrīd Saeimai nodoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto un Ministru kabineta (MK) atbalstīto likumprojektu “Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums”.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, norādot gan uz likumprojekta trūkumiem, gan pārkāpumiem ATR gaitā, uzsvēra, ka ne pašvaldības, ne iedzīvotāji nav saņēmuši atbildes uz jautājumiem, kā izpaudīsies pašvaldības pakalpojumu kvalitātes uzlabošanās un kā tā tiks mērīta un ar ko salīdzināta, kāds mehānisms tiks izmantots, lai nodrošinātu līdzsvarotu pašvaldību iekšējo teritoriālo attīstību, kādi ir aplēstie reformas finansiālie ieguvumi un citiem. “Tik svarīgu reformu nedrīkst pamatot tikai ar pieņēmumiem, tai jābūt balstītai patiesos pierādījumos un visu aspektu izvērtējumā,” pauda LPS vadītājs.

Viņu atbalstīja un papildināja abi vietnieki – Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis –, aicinot valsts augstākās amatpersonas iesaistīties šajā Latvijai tik svarīgajā solī, kas var ietekmēt ne tikai tuvāko nākotni, bet visu turpmāko valsts attīstību, un iedziļināties Saeimai iesniegtajā dokumentā, kuram ir ļoti daudz trūkumu un nepilnību.

Vairāku pašvaldību vadītāji akcentēja atsevišķas reformas nianses, taču bija vienisprātis, ka reformai nepieciešams ekonomisks pamatojums, īpaši – kā tiks nodrošināta nomaļu dzīvotspēja, un reģionu attīstībai jākļūst par Nacionālā attīstības plāna prioritāti, to nedrīkst atstāt pabērna lomā.

Ņemot vērā ATR nepietiekamo ekonomisko pamatojumu un to, ka nav saņemtas atbildes uz iedzīvotājiem būtiskiem jautājumiem, LPS Dome nolēma lūgt Saeimu 1. lasījumā neatbalstīt likumprojektu “Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums” un nodot to atpakaļ Ministru kabinetam, lai sagatavotu to atbilstoši demokrātijas principiem un starptautisko tiesību normām.

Videoieraksts pieejams LPS mājas lapas sadaļas "Tiešraide,videoarhīvs - Videoahīvs", Valsts Prezidenta YouTube kontā

Plašāka informācija:

Gints Kaminskis,

LPS priekšsēdis

Tālrunis: +371-67220439

Mobilais tālr.: +371-29118742

E-pasts: gints.kaminskis@lps.lv

 

Sagatavojušas:

Jana Bunkus, Gunta Klismeta

LPS Komunikācijas nodaļa

Tālrunis: +371 29170955

E-pasts: jana.bunkus@lps.lv

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @BRUXLps

Facebook: @PasvaldibuSavieniba

 

Foto: F64, Ģirts Ozoliņš

Gints Kaminskis. Par demokrātijas principu ievērošanu reformu īstenošanā