Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Kaminskis: deputātiem jāuzklausa un jāizvērtē pašvaldību priekšlikumi teritoriālās reformas likumprojektiem

Ļoti īsā laika periodā vairāk nekā 100 pašvaldības ir iesniegušas savus priekšlikumus un ārkārtas sēdēs pieņemtos domju lēmumus administratīvi teritoriālās reformas (ATR) likumprojektiem, tāpēc Saeimas deputātiem ir jāuzklausa un jāņem vērā pašvaldību un iedzīvotāju viedoklis. Šobrīd gan minētie priekšlikumi nav apkopoti vienā tabulā ar deputātu un ministriju sniegtajiem priekšlikumiem, uzsver Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija sākusi izskatīt otrajam lasījumam iesniegtos kopumā 335 priekšlikumus ATR likumprojektiem. Šodien deputāti skata saistībā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu iesniegtos priekšlikumus. Komisija saņēmusi vēstules no vairāk nekā 100 pašvaldībām ar atzinumiem par sagatavoto likumprojektu.

G. Kaminskis akcentē, ka Saeimas deputāti un jaunizveidotā komisija ir solījusi aicināt un uzklausīt pašvaldības, izvērtēt visus iesniegtos priekšlikumus. Valstij ir jāņem vērā šie kvalitatīvi sagatavotie un uz valsts attīstību vērstie priekšlikumi, jo iedzīvotāji turpmāk redzēs un varēs vērtēt, kā šis process virzīsies tālāk.

Ņemot vērā, ka Saeimas deputāti un ministri iesnieguši 335 priekšlikumus reformas likumprojektiem, ir nepieciešams ļoti rūpīgs darbs. Pēc būtības tieši komisija šobrīd ir tā, kur diskutēt un rast atbildes uz daudziem joprojām neskaidriem jautājumiem, kas pirms tam tika steigā virzīti. Tāpēc ļoti svarīgi, lai turpmākais darba process, kas tagad notiek komisijā, būtu kvalitatīvs un rezultātā deputāti spētu paskaidrot un argumentēti pamatot iedzīvotājiem pieņemtos lēmumus un ieguvumus. Ievērojot visus demokrātiskos principus, iedzīvotājiem ir jāzina, kas notiks tālāk, pauž G. Kaminskis.

Šodien uzskatāmi redzam, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra centieni savās reklāmās skaidrot reformu radījuši Saeimas deputātiem vēl lielāku atbildību. Tāpēc turpmākais darbs ir ļoti svarīgs, gan organizējot turpmāko procesu, gan ievērojot demokrātijas principus un izvērtējot visus priekšlikumus par katru noteikto teritoriju.

Komisijā iesniegto priekšlikumu lielais apjoms nenoliedzami liecina, ka līdzšinējais darbs bijis nekvalitatīvs, bet turpmāk vairs nevar atļauties radīt nekvalitatīvus normatīvos aktus. “Uzskatu, ka izmaiņas administratīvi teritoriālās reformas likumprojektos vēl būs,” uzsver G. Kaminskis.

Joprojām aktuāli ir daudzi jautājumi. Piemēram, par plānotajiem reģioniem, jo valdība savu viedokli sola noformulēt tikai septembrī, bet jautājums par reģionu pārvaldību arī jāskata kopējā procesā, tas nav atdalāms. Nav skaidru kritēriju pašvaldību veidošanas procesā, ir neskaidrības ar pierobežas jautājumu un nomales efekta novēršanu, kultūrvēsturisko novadu saglabāšanu, sociālekonomisko pamatojumu u.c. Nav zināms, kas notiks ar vairākām pilsētām, piemēram, Jelgavu, Ventspili.

G. Kaminskis akcentē, ka jau šobrīd ir pašvaldības, kuras gatavas strādāt apvienotā teritorijā, lai sasniegtu izvirzītos attīstības mērķus. Arī šīm pašvaldībām vajadzīgs mehānisms un finansējums, lai tās varētu strādāt kopā.

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Mobilais tālrunis: +371 26519920

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBrux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba