Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO par pašvaldībām aktuāliem finanšu jautājumiem krīzes situācijā

Šī gada 27. martā Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) notika videokonference “Par pašvaldībām aktuāliem finanšu jautājumiem krīzes situācijā”.

VIDEO pieejams ŠEIT.

Videokonferencē piedalījās finanšu ministrs Jānis Reirs, Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietniece budžeta jautājumos Jolanta Plūme, FM valsts sekretāra vietnieks ESSFKF jautājumos Armands Eberhards, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme un Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins. Videokonferenci vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Finanšu ministrs J. Reirs norādīja, ka tiek izvērtēta iespēja palielināt 2020. gadam pašvaldībām paredzēto aizņēmumu kopējo palielinājumu. Tāpat viņš minēja, ka ir atrasti papildu līdzekļi aizņēmumiem pašvaldībām pirmsskolas izglītības iestāžu investīciju projektiem.

Lai mazinātu vīrusa Covid-19 izplatības ierobežošanas negatīvo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un atbalstītu krīzes skarto nozaru darba devējus un viņu darbiniekus dīkstāves periodā, Ministru prezidenta uzdevumā izveidotā vadības grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam finanšu ministra Jāņa Reira vadībā izstrādājusi priekšlikumus nākamā līmeņa atbalstam Covid-19 ietekmes mazināšanai.

Iespēja pieteikties īpašajam krīzes skarto nozaru atbalstam būs arī tiem uzņēmumiem, kas atbildīs noteiktiem kritērijiem neatkarīgi no pārstāvētās nozares.

Sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru ir panākta vienošanās par universālu kritēriju, pēc kura arī pārējās nozares var pretendēt uz atbalstu krīzes seku mazināšanai – dīkstāves pabalstu un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadali daļās vai atlikšanu uz laiku līdz trim gadiem.

Atbalstam pieteikties tiesīgi krīzes skartie darba devēji un krīzes skartie nodokļu maksātāji,

  • kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020. gada martā vai aprīlī salīdzinājumā ar 2019. gada attiecīgo mēnesi sakarā ar Covid-19 izplatību ir samazinājušies vismaz par 30%;
  • kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020. gada martā vai aprīlī salīdzinājumā ar 2019. gada attiecīgo mēnesi sakarā ar Covid-19 izplatību ir samazinājušies par 20%, ja tie atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem:
    • ilgtermiņa ieguldījumi pamatlīdzekļos 2019. gada 31. decembrī ir vismaz 500 000 eiro.
    • krīzes skartā darba devēja nomaksātā mēneša vidējā bruto darba samaksa 2019. gadā ir ne mazāka kā 800 eiro;
    • krīzes skartais darba devēja eksporta apjoms 2019. gadā veido 10% no kopējā apgrozījuma vai nav mazāks kā 500 000 eiro;

Lai pieteiktos atbalstam, krīzes skartais uzņēmums izmanto VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmu.

Vadības grupa turpina analizēt strauji mainīgo situāciju un diskutē par citiem jauniem atbalsta veidiem, lai palīdzētu ekonomiskajai videi pārvarēt vīrusa radītās ekonomiskās sekas.

 

Finanšu ministrija

 

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Tālrunis: +371 67226536

Mobilais tālrunis: +371 26519920

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBRux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba