Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldības ārkārtējās situācijas laikā daudzveidīgi atbalsta iedzīvotājus un uzņēmējus

Foto: Liepājas pašvaldība

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ir apkopojusi 118 pašvaldību pieredzi un praksi ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar atbalstu iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

LPS ir apkopojusi arī pašvaldību unikālo pieredzi un radošos risinājumus ārkārtējās situācijas laikā – praktiska un sociāla atbalsta sniegšanā iedzīvotājiem, dažādu kultūras, izglītības, mākslas, sporta, izklaides iespēju attālinātā nodrošināšanā, vienlaikus ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus. Apkopojums pieejams ŠEIT!

Kā liecina LPS apkopotie dati, 109 pašvaldības pārcēlušas nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņu, bet 79 pašvaldības piešķīrušas atbrīvojumus vai atlaides uzņēmējiem, kas telpas saimnieciskajai darbībai nomā no pašvaldības vai tās kapitālsabiedrības.

89 pašvaldības piešķīrušas īpašus krīzes pabalstus personām, kuras ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, bet 78 pašvaldības sniedz atbalstu transporta nodrošināšanā. Telpas cilvēkiem, kam jābūt pašizolācijā vai karantīnā, nodrošina 78 pašvaldības.

Skolēnu ēdināšanu nodrošina 115 pašvaldības. Skolēnu ēdināšanu (brīvpusdienas) nodrošina atšķirīgos veidos – pārtikas paku organizēšana un piegāde mājās vai tuvāk dzīvesvietai, taloni vai kuponi vecākiem, karte vecākiem, naudas pārskaitīšana uz vecāku kontu, dāvanu karte, siltu pusdienu piegāde mājās. Atsevišķas pašvaldības izmanto vairākus skolēnu un bērnudārznieku ēdināšanas veidus, kombinējot pārtikas paku un pabalstu, u.c. Ir pašvaldības, kuras ēdina visus skolēnus, nevis tikai bērnus no trūcīgām un maznodrošinātām vai daudzbērnu ģimenēm.

Pārtikas pakas kā skolēnu ēdināšanas veidu nodrošina 69 pašvaldības, bet 26 pašvaldības piegādā siltas pusdienas mājās. Savukārt 13 pašvaldības nodrošina ēdināšanu ar talonu un kuponu palīdzību, bet dāvanu kartes vecākiem izsniedz 2 pašvaldības. Naudas izmaksu vecākiem pabalsta veidā (uz kontu) nodrošina 7 pašvaldības, bet kartes kā norēķina veidu veikalos pārtikas iegādei – 3 pašvaldības.

Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas dienas pašvaldības aktīvi informē iedzīvotājus par aktualitātēm un ierobežojumiem, kas jāņem vērā. Pašvaldības nodrošina konsultatīvos tālruņus, pieņem iesniegumus atsevišķā kastītē, izveidojušas mobilās aplikācijas, izveidojušas atsevišķu informācijas centru, vietnēs ievietojušas virtuālo asistentu utt.

Visas 118 pašvaldības nodrošinājušas jaunāko informāciju savās vietnēs, bet 106 pašvaldības ievietojušas informāciju arī sociālajos tīklos. Speciālu pašvaldības bezmaksas informatīvo izdevumu izdevušas 60 pašvaldības, savukārt 86 pašvaldības izvietojušas plakātus un bukletus publiskās vietās. Dažādus vizuālos materiālus, infografikas izstrādājušas un publiskojušas 53 pašvaldības.

Ik nedēļu pašvaldību domes lemj par kādu atbalsta veidu, lai sniegtu nepieciešamo palīdzību saviem iedzīvotājiem.

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Mobilais tālrunis: +371 26519920

Liene.uzule@lps.lv

 

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBrux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba