Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS pieredzes stāsts kirgīzu kolēģiem par darbību Covid-19 krīzes laikā

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) ilggadējie attīstības sadarbības partneri Kirgizstānā – Attīstības politikas institūts un Kirgizstānas Pašvaldību savienība – bija izteikuši vēlmi šajā grūtajā laikā aizgūt LPS un Latvijas pašvaldību labo praksi Covid-19 ierobežošanā un krīzes seku pārvarēšanā.

Atsaucoties Kirgizstānas kolēģu lūgumam, 13. maijā LPS organizēja videokonferenci, kurā kirgīzu kolēģus ar LPS un Latvijas pašvaldību pieredzi Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanā iepazīstināja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, padomnieces Andra Feldmane un Ilze Rudzīte, Vidzemes plānošanas reģiona un Pārgaujas novada pašvaldības vadītājs Hardijs Vents un Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle.

Konferencē piedalījās Kirgizstānas pašvaldību vadītāji, Kirgizstānas Pašvaldību savienības un Attīstības politikas institūta pārstāvji. Videokonferences ieraksts skatāms LPS YouTube kontā vai atverot šo saiti.

Kirgizstānas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Baktibeks Čančarovs (Orlovkas pašvaldības vadītājs) un Attīstības politikas institūta Valdes loceklis Bekbolots Bekijevs atzinīgi novērtēja līdzšinējo sadarbību un pateicās par iespēju iepazīties ar Latvijas pieredzi un aizgūt labākos risinājumus. Kirgizstānā Covid-19 krīzi dziļāku dara nepilnīga likumdošana attiecībā uz pārvaldības līmeņu pilnvarām un mijiedarbības trūkums starp dažādām pārvaldības struktūrām.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis iepazīstināja ar darbu nacionālajā Krīzes vadības padomē un nozaru ministriju darba grupās, kā arī ar LPS komunikāciju ar pašvaldībām. Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas Latvijā LPS aktīvi piedalās Krīzes vadības padomes darbā, nodrošinot valsts un pašvaldību institūciju saskaņotu rīcību un likvidējot krīzes sekas. Ik dienu LPS apkopo ziņas par pašvaldību vajadzībām un problēmām un informē sabiedrību. Katru nedēļu tiek organizētas informatīvas videokonferences pašvaldībām, kurās piedalās ministri un atbildīgo institūciju vecākās amatpersonas, kā arī pilsētas un novadi saņem LPS sagatavotos informatīvos materiālus. LPS priekšsēdis Gints Kaminskis uzsvēra: “Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšana nav iespējama bez stiprām pašvaldībām, un pašvaldības ir nozīmīgs valdības partneris cīņā ar Covid-19 krīzes radītajiem izaicinājumiem. Šis ir laiks, kad ļoti svarīga ir sadarbība visos līmeņos, un tieši pašvaldību rīcība var būt izšķiroši nozīmīga.”

Jau šobrīd Latvijas pašvaldības aktīvi strādā un īsteno dažādus pasākumus, lai nodrošinātu valstī noteiktos ierobežojumus un vienlaikus sniegtu atbalstu iedzīvotājiem. LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte pastāstīja par atbalsta instrumentiem iedzīvotājiem ārkārtas situācijas laikā un Pašvaldību savienības sadarbību ar Labklājības un Veselības ministriju. Par atbalstu uzņēmējdarbībai un vietējām iniciatīvām, kā arī publisko iepirkumu atvieglojumiem un tautsaimniecības attīstību pēc krīzes informēja LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos Dr. oec. Andra Feldmane.

Vidzemes plānošanas reģiona un Pārgaujas novada pašvaldības vadītājs Hardijs Vents iepazīstināja ar Latvijas pašvaldību sadarbību ārkārtas situācijas laikā un reģiona lomu Covid-19 krīzes pārvarēšanā. Savukārt Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle dalījās pieredzē par Līvānu novada pašvaldības darbu ārkārtas situācijas laikā un atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem, ņemot vērā, ka pašvaldības vislabāk pārzina situāciju savās teritorijās un operatīvi reaģē atbilstoši vietējo iedzīvotāju vajadzībām. Viņas atziņu, ka krīze nav tikai smagu problēma risināšana, bet arī jaunu iespēju laiks, atzinīgi uzņēma kirgīzu kolēģi, solot to likt par vadmotīvu turpmākajā darbā arī savā valstī.

 

Informācijai:

2016. gadā LPS ar Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu īstenoja projektu “Lietpratīgas pārvaldības stiprināšana Kirgizstānā”, attīstot sadarbību iedzīvotājiem vistuvākajā pārvaldības līmenī. 2018. gadā LPS ar Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu īstenoja projektu “Pašvaldību attīstība un labas pārvaldības veicināšana Kirgizstānā”, stiprinot vietējo pašvaldību un Kirgizstānas Pašvaldību savienības kapacitāti. 2019. gadā LPS ar Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu īstenoja projektu “Pašvaldību un valdības sadarbības veicināšana un publiskās pārvaldības uzlabošana Kirgizstānā”. 2019. gada septembrī ar Šveices valdības finansiālu atbalstu Latvijas Pašvaldību savienība organizēja Kirgizstānas vicepremjera, Parlamenta deputātu un pašvaldību vadītāju mācību vizīti Latvijā, kurā dalībnieki iepazinās ar Latvijas pieredzi demokrātiskas un pilsoniskas sabiedrības veidošanā.

Elita Kresse,

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos