Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LTV intervija ar LPS priekšsēdi Gintu Kaminski par administratīvi teritoriālo reformu

Foto: LTV.lv

 

Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” 21. maijā notika intervija ar Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdi Gintu Kaminski par administratīvi teritoriālās reformas norisi un tās kvalitāti, Satversmes tiesu, iedzīvotāju viedokļa uzklausīšanu, vietējās demokrātijas principiem un citiem pašvaldībām aktuāliem jautājumiem.

Interviju iespējams noskatīties ŠEIT.

Jau vēstīts, ka LPS pēc starptautisko ekspertu lūguma ir informējusi Eiropas Padomes (EP) Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Monitoringa komitejas ekspertus par situāciju Latvijā, ņemot vērā Satversmes tiesas 2020. gada 15. maija spriedumu par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma, ar kuru apturēta Ikšķiles iedzīvotāju aptauja, neatbilstību Satversmei. Ekspertiem arī sniegta informācija par Latvijas Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas tēriņu nepamatotību administratīvi teritoriālās reformas apspriešanā.

LPS rosinājusi EP ekspertus sniegt viedokli par administratīvi teritoriālās reformas norisi koronavīrusa pandēmijas un valstī noteiktās ārkārtējās situācijas laikā, ņemot vērā radušos izaicinājumus.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis: “Esmu daudzkārt uzsvēris, ka mani satrauc notiekošais valstī, jo ziņas par vietējās demokrātijas situācijas pasliktināšanos Latvijā un Eiropas pašvaldību hartas neievērošanu nav valstij glaimojošas. Tagad to apliecina arī Satversmes tiesas spriedums, un tas uzskatāmi parāda, ka tomēr ir jādara viss iespējamais, lai mēs atkal kļūtu par piemēru citām valstīm un attīstītu demokrātiju. Augsta līmeņa starptautiskie eksperti jau iepriekš uzsvēra, ka visi mūsu akcentētie jautājumi par administratīvi teritoriālās reformas procesu ir bijuši pamatoti. Īstenojot reformu, ir jāuzklausa un jāņem vērā iedzīvotāju viedoklis, jo tas skar viņu dzīvi. Pašvaldības kopumā atbalsta pozitīvas pārmaiņas un ikdienā jau īsteno dažādas reformas izglītības, veselības un citās jomās. Tomēr jebkurai reformai, jebkuram procesam jābūt balstītam uz demokrātijas principiem un pilnvērtīgu dialogu. Manuprāt, jau iepriekš izskanējušie ekspertu ieteikumi un tagad arī Satversmes tiesas spriedums, kā arī ārkārtējās situācijas radītie izaicinājumi valdībai un Saeimai ir nopietni jāņem vērā, turpinot darbu pie administratīvi teritoriālās reformas. Mums ir nepieciešamas kvalitatīvi izstrādātas pārmaiņas.”

Vēl pirms Satversmes tiesas sprieduma EP eksperti secinājuši: administratīvi teritoriālās reformas procesā sarunas ar iedzīvotājiem un pašvaldībām nav bijušas atbilstošas un savlaicīgas, bet gan formālas, tādējādi pārkāpjot Eiropas vietējo pašvaldību hartu. Ministrija nevis mudinājusi organizēt neformālas aptaujas, lai uzzinātu iedzīvotāju uzskatus, bet šādas aptaujas kavējusi un dažos gadījumos pat aizliegusi.

Informācija par Satversmes tiesas spriedumu lietā nr. 2019-17-05 “Par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra 2019. gada 25. aprīļa rīkojuma nr. 1‑2/59 “Par Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas “Ikšķiles novada balsojums” nolikuma darbības apturēšanu”” pieejama šeit.

EP Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Monitoringa komitejas ekspertu ziņojums par administratīvi teritoriālo reformu pieejams šeit.

Eiropas vietējo pašvaldību harta pieejama šeit.

LPS Komunikācijas nodaļa