Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO: diskusija par atbalstu ekonomikas atjaunošanai “Vai tūrisma nozare sagaidīs glābšanas riņķi”

25. maijā Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) notika diskusija par atbalstu ekonomikas atjaunošanai “Vai tūrisma nozare sagaidīs glābšanas riņķi”.

VIDEO pieejams ŠEIT un YouTube kanālā ŠEIT.

Diskusijā piedalījās ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, Rīgas Tūrisma attīstības biroja vadītājs Jānis Jenzis, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko, Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris, Tukuma novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Ingrīda Smuškova, “Kurzemes plānošanas reģiona” Projektu nodaļas vadītāja Aiga Patkevica. Diskusiju vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Tūrisma nozare ir būtiska Latvijas ekonomikas sastāvdaļa, jo nozares tiešais ieguldījums iekšzemes kopproduktā veido miljardu eiro jeb 4,3%. Tomēr izaicinājumi šajā ārkārtējās situācijas un pandēmijas laikā tieši tūrisma nozarei ir visnopietnākie. Latvijā tūrisms ir būtisks eksporta ienākumu avots, nozīmīgs darbvietu radītājs, kā arī ievērojams reģionālās un sociālās attīstības faktors. Tāpēc valstī ir jādara viss iespējamais, lai tūrisma nozare pilnvērtīgi spēj atjaunot un stabilizēt savu darbību, sekmējot uzņēmējdarbību un saglabājot darbvietas visā Latvijā.

Šajā situācijā nedrīkst pieļaut, ka Covid-19 krīzes rezultātā tiek slēgti daudzi nozares uzņēmumi un cilvēki ir spiesti emigrēt. Šobrīd tieši laukos ir atgriezušies daudzi iedzīvotāji, tāpēc svarīgi viņus noturēt, saglabājot vietējās pašvaldības ekosistēmu.

LPS šī gada aprīlī Valdē skatīja jautājumu par pakalpojuma nozari, analizējot arī tūrisma jomu, un tika izvirzīts priekšlikums piešķirt grantus krīzē cietušajiem tūrisma nozares uzņēmumiem.

Visas Eiropas Savienības dalībvalstis sniedz reālu atbalstu saviem tūrisma jomas uzņēmumiem, piemēram, Vācija samazināja PVN uz 9%, citas valstis sniedz atbalstu tieši grantu veidā vai subsidē 75% darbvietas.

Valdības noteikto ierobežojumu rezultātā šobrīd nevar notikt dažāda mēroga pasākumi, bet viesu mājām, restorāniem, viesnīcām vasara ir vienīgais peļņas laiks. Vēl smagāka situācija sagaidāma ziemā. Altum nefinansē šīs jomas uzņēmumus, ņemot vērā finansiālā apgrozījuma straujo kritumu. Savukārt grants kā atbalsta veids atslogo uzņēmumu naudas plūsmu, jo varēs samaksāt par elektrību, nomaksāt nodokļus, telpu nomu u. tml. Tas savukārt dod iespēju Altum finansēt šādus uzņēmumus, jo naudas plūsma iegūst labākus uzņēmējdarbības rādītājus.

Ministrs J. Vitenbergs uzsvēra, ka šobrīd tiek rasti risinājumi, lai sniegtu efektīvāko atbalstu tūrisma jomas uzņēmumiem, un diskusijas par atbalsta iespējām un veidiem turpinās. Šobrīd pamata atbalsts ir dīkstāves pabalstu izsniegšana, kam no valsts budžeta novirzīti 7 milj. eiro.

Andra Feldmane,

LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos