Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS sveic Latvijas labākās arhitektes, būvnieces un dizaineres!

8. jūlijā Rīgā, kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, notika konkursa-foruma “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2019” noslēguma pasākums, kurā piedalījās arī LPS ģenerālsekretāre Mudīte Priede, sveicot Gada sievieti būvniecībā – SIA “Salaspils siltums” vadītāju Inu Bērziņu-Veitu un priecājoties par pārējo dāmu sasniegumiem, jo īpaši par Ādažu novada domes Attīstības daļas vadītājas Karīnas Miķelsones un Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības būvvaldes vecākās būvinspektores Juzefas Isakovas novērtējumu.

Foruma “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā” mērķis ir sabiedrību iedvesmot ar veiksmes stāstiem, kuru autores ir aktīvas, radošas personības – līderes, kas savu enerģiju un spēkus velta sabiedriski nozīmīgu notikumu veicināšanai arhitektūrā, būvniecībā un dizainā.

Klātesot valsts institūciju, pašvaldību pārstāvjiem un uzņēmējiem, tika paziņoti konkursa rezultāti:

Gada sieviete arhitektūrā 2019 – arhitekte Zaiga Gaile, Zaigas Gailes arhitektu biroja vadītāja;

Gada sieviete būvniecībā 2019 Ina Bērziņa-Veita, SIA “Salaspils siltums” vadītāja;

Gada sieviete dizainā 2019 Ieva Grustiņa-Milbrete, interjera dizainere;

Gada sieviete arhitektūras veicinātāja 2019 Inese Reitāle, Rīgas Celtniecības koledžas Arhitektūras katedras vadītāja;

Gada sieviete būvniecības veicinātāja 2019Svetlana Mjakuškina, Būvniecības valsts kontroles biroja vadītāja;

Gada sieviete dizaina veicinātāja 2019Dzintra Purviņa, Kultūras ministrijas eksperte dizaina un arhitektūras jautājumos.

Par nozīmīgiem sasniegumiem forumā tika godinātas: arhitektūras jomā – Vija Ozola, Signe Zihelmane un Ilze Miķelsone; arhitektūras veicināšanas jomā – Madara Gibze un Inga Karlštrēma; dizaina jomā – Ināra Gauja un Evija Zausajeva; dizaina veicināšanas jomā – Evija Rodke-Sproģe; būvniecības jomā – Ludmila Vasiļjeva un Rita Markova-Gavrilova; būvniecības veicināšanas jomā – Karīna Miķelsone un Juzefa Isakova.

Par ieguldījumu nozarē forumā tika godinātas: arhitektūras veicināšanas jomā – Līga Kohtanena; dizaina jomā – Gundega Kalendra, Inese Līne un Linda Gobeta; dizaina veicināšanas jomā – Ilze Gudrā; būvniecības jomā – Asja Doļegnovska un Iveta Stašulāne; būvniecības veicināšanas jomā – Oksana Dumpe.

Par nozīmīgiem sasniegumiem būvniecības veicināšanā godinātās Ādažu novada domes Attīstības daļas vadītājas un nozīmīgu projektu īstenotājas novadā Karīnas Miķelsones veikumu Ādažu novada dome raksturo šādi: “5,8 kilometrus garā Ādažu aizsargdambja rekonstrukcija un tā pagarinājuma izbūve, jaunas Ādažu sākumskolas ēkas būvniecība, novada uzņēmējiem ļoti nozīmīgu divu autoceļu rekonstrukcija (Muižas iela, Ataru ceļš), vairāku vidi degradējošu teritoriju rekultivācija Ādažu ciema centrā, kā arī Dienas centra būvniecības iecere ir apliecinājums Karīnas Miķelsones enerģijai un spējai panākt izcilu rezultātu. Visos šajos gadījumos Karīna vai nu ierosināja ieceri un organizēja tās tehnisko nosacījumu sagatavošanu, vai arī pašvaldības vārdā aktīvi piedalījās būvniecības procesa pārraudzībā un darbības koordinācijā. Viens no pašvaldību sarežģītākajiem izaicinājumiem ir ne vien spēja formulēt skaidru vīziju par sabiedrībai vēlamo infrastruktūru, ēkām vai vides objektiem, bet arī spēja transformēt šo vīziju skaidros un izpildāmos darba uzdevumos projektētājiem un būvniekiem, kā arī panākt darbu izpildi tā, lai rezultāts iespējami labāk atbilstu vīzijai, un Karīnai tas lieliski izdodas!”

Par nozīmīgiem sasniegumiem būvniecības veicināšanā forumā tika godināta arī Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības būvvaldes vecākā būvinspektore Juzefa Isakova, kurai ir bagāta pieredze šajā jomā.

Leonīds Popoks, pieredzējis inženieris, JUNG pārstāvis Latvijā: “Kad Albrehts Jungs nodibināja JUNG uzņēmumu, viņam bija svarīgas trīs lietas: progress, kvalitāte un dizains. Šie principi palikuši nemainīgi līdz šai dienai. Progress kā tradīcija ir attieksme un vienlaikus pastāvīga tiekšanās uz jaunu domāšanas veidu, un vienmēr tā pamatā ir darbinieks – cilvēks. Mums šķiet, ka šiem principiem pilnībā atbilst arī konkursa “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā” misija – popularizēt un izcelt sabiedriski aktīvas Latvijas sievietes, savas jomas izcilas profesionāles, kuras sniegušas īpašu ieguldījumu arhitektūras, dizaina un būvniecības procesos savā valstī vai ārpus tās.”

Par priekšnesumiem pasākumā rūpējās Loverain by Nadia Kirpa, horeogrāfe Karīna Lapšina un dejotāja Katrīna Ērgle. Viesi baudīja mielastu no “Kaļķu vārtiem”, lielisku vīnu no Vīnoga.lv, dāvanu kartes pasniedza “Bahnhof Hotel Alūksnē” un dizaina salons “Dizaina mežs”.

Konkurss-forums “Sieviete arhitektūrā, būvniecībā, dizainā” Latvijā veiksmīgi norisinājās jau ceturto reizi. Forumam tika pieteiktas aktīvas, enerģiskas, zinošas un sabiedrībā pazīstamas sievietes. Visi foruma pieteikumi publiskoti vietnē www.buvniekupadome.lv, kur aplūkojama arī galaceremonijas fotogalerija.

Konkursa patronese ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce. Konkursa organizatori: biedrība “Building Design and Construction Council” (BDCC) sadarbībā arī Rīgas domes Īpašuma departamentu. Konkursa atbalstītāji: Jung, Būvuzraugi.LV.

Sagatavojušas: Gunita Jansone un Agrita Lūse

biedrība BDCC