Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS vadības tikšanās ar labklājības ministri par GMI līmeņa celšanu

15. jūlijā LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, viņa vietnieks Andris Rāviņš un LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas vadītājs Guntis Libeks tikās ar labklājības ministri Ramonu Petraviču un Labklājības ministrijas (LM) speciālistiem, lai apspriestu ministrijas piedāvājumus Satversmes tiesas sprieduma izpildei par garantētā minimālā ienākuma līmeni un pārrunātu jautājumus saistībā ar trūcīgas personas ienākumu līmeni un mājokļa izdevumu pabalsta aprēķināšanu.

Saskaņā ar Satversmes tiesas spriedumu pašreizējais garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmenis nākamā gada 1. janvārī vairs nebūs spēkā, tāpēc jāmeklē risinājumi, kā ikvienam Latvijas iedzīvotājam nodrošināt iztikas līdzekļus un cilvēka cienīgu dzīvi. Ministrija uzsver, ka savā piedāvājumā balstīsies uz uzstādījumiem, kas definēti minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanas plānā 2020.–2021. gadam un paredz, ka GMI un trūcīgas personas ienākuma līmeņa noteikšanā jāņem vērā sociāli ekonomiskā realitāte valstī.

LM nāca klajā ar diviem variantiem garantētā minimālā ienākuma līmeņa un trūcīgas personas ienākumu līmeņa celšanai. LM diskusijai piedāvā iespējamo GMI palielināšanu līdz 109 eiro un trūcīgas personas ienākumu līmeņa noteikšanu 218 eiro apmērā. Otrs variants paredz GMI celt līdz 164 eiro un noteikt vienādus trūcīgo un maznodrošināto personu ienākumu līmeņus – katru 270 eiro apmērā. GMI celšanu ministrija vēlas skatīt arī kontekstā ar vienotas mājokļa pabalsta sistēmas ieviešanu.

Piedāvātos variantus LM izsūtīs pašvaldībām un gaidīs komentārus un priekšlikumus. Nākamā pušu tikšanās paredzēta augusta sākumā.

Atgādināsim, ka maijā LPS un LM ikgadējo sarunu kārtējā raundā tika panākta vienošanās, ka gadījumā, ja pašvaldībām strauji krītas ieņēmumi vai palielinās GMI līmenis un pieprasījumu skaits, valstij būtu jāiesaistās ar savu līdzfinansējumu. Par trūcīgas ģimenes (personas) ienākumu līmeņa celšanu pašvaldības diskutēja arī LPS Valdes sēdē 2. jūnijā, un Valde uzsvēra nepieciešamību diskutēt par valsts līdzfinansējuma noteikšanu GMI un dzīvokļa pabalsta izmaksai.

Vērtējot šīsdienas tikšanos, LPS priekšsēdis Gints Kaminskis atzīmēja: “Šodien ministrija pirmo reizi pēc Satversmes tiesas sprieduma iepazīstināja ar savu redzējumu par šo problēmu. Mēs vienojāmies, ka ministrija nākamās nedēļas laikā sagatavos priekšlikumus, ko virzīt Satversmes tiesas sprieduma izpildei, un iepazīstinās ar tiem pašvaldības. Pēc tam pašvaldības apkopos savus priekšlikumus, arī LPS iekļaus savus ierosinājumus, un iesniegsim ministrijai, lai tā varētu strādāt tālāk. Galarezultātā Saeimas lemšanai vajadzētu censties sagatavot pēc iespējas kvalitatīvāku priekšlikumu, un tur pašvaldības var ministrijai palīdzēt.”

Nākamā LPS un Labklājības ministrijas pārstāvju tikšanās paredzēta 4. augustā, kad notiks LPS Valdes sēde.

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Foto: Jānis Zariņš (LM)