Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Plānotajām izmaiņām nodokļos jābūt proporcionālām un samērīgām

13. augustā Latvijas Pašvaldību savienība un Finanšu ministrija (FM) uzsāka ikgadējās sarunas par plānotajām izmaiņām nodokļu ieņēmumos un pašvaldību finansējumā. Sarunas vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un finanšu ministrs Jānis Reirs.

Sarunās FM prezentēja piedāvāto risinājumu obligātajai veselības apdrošināšanai. Pārdalot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi veselības apdrošināšanas maksājumam, pašvaldību ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināsies par 140 miljoniem eiro jeb 10%, kas ir lielākais ieņēmumu samazinājums pašvaldību budžetā kopš 2009. gada, kad finanšu un ekonomikas krīzes iespaidā būtiski samazinājās nodokļu ieņēmumi.

LPS ieskatā par šo risinājumu jāturpina nopietnas diskusijas, jo jebkurām izmaiņām nodokļos un pašvaldību finansējumā ir jābūt proporcionālām. Ja valstij uzlabojas nodokļu ieņēmumi, tad arī pašvaldībās tā jābūt, un pretēji.

Ieņēmumu samazinājums pašvaldībām par 140 milj. eiro ir ļoti būtisks un šajā situācijā nesamērīgs. Salīdzinājumam, piemēram, tas ir tikpat daudz, cik visas pašvaldības kopā 2019. gadā ieguldīja sociālajā atbalstā (vairāk nekā 80 milj. eiro), tajā skaitā dažāda veida pabalstos un pašvaldību sociālo pakalpojumu sniedzēju (sociālās aprūpes centru, dienas centru, atbalsta centru u. c.) darbības  nodrošināšanā (vairāk nekā 50 milj. eiro). Tāpat šī summa ir apmēram puse no kopā nepieciešamā finansējuma pašvaldību bērnudārzu uzturēšanai.

Vienlaikus jāņem vērā, ka no nākamā gada pašvaldībām ir nepieciešams papildu finansējums lielāka garantētā minimālā ienākuma līmeņa un dzīvokļa pabalstu izmaksai, minimālās mēneša darba algas palielināšanai pašvaldību iestādēs, minimālās algas likmes paaugstināšanai no pašvaldības budžeta finansētajiem pirmsskolas pedagogiem, administratīvi teritoriālās reformas īstenošanai, Eiropas Savienības fondu projektu līdzfinansēšanai un citiem pasākumiem.

Šobrīd IIN ir galvenais pašvaldību nodokļu ieņēmumu avots, tas veido 85% no visiem nodokļu ieņēmumiem, ko pašvaldības var novirzīt funkciju izpildes nodrošināšanai.

Pieņemot 2020. gada budžetu, jau tika samazināta pašvaldību ieņēmumu bāze, pašvaldību budžetā ieskaitāmā azartspēļu nodokļa daļa samazināta no 25% uz 5%, kā arī būtiski samazināta pašvaldību budžetā ieskaitāmā dabas resursu nodokļa ieņēmumu daļa.

Sarunās puses vienojās turpināt diskusijas augusta izskaņā, kā arī septembrī.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos