Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valde: nedrīkst samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu pašvaldību budžetā!

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valde uzsver, ka valdība nedrīkst par 5 procentpunktiem samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļu pašvaldību budžetā, kā to šobrīd piedāvā Finanšu ministrija (FM). Tas būtiski apdraudēs valsts jau papildus noteikto obligāto izmaiņu nodrošināšanu pašvaldībās nākamgad un vienlaikus pasliktinās situāciju iedzīvotājiem.

Par minētajām izmaiņām nodokļu sistēmā, iespējamiem risinājumiem un priekšlikumiem 9. septembrī LPS diskutēs ar FM.

LPS Valde norāda, ka ieņēmumi no IIN ir pamatienākumi, kas nonāk pašvaldību budžetā, līdz ar to valsts plāno atņemt naudu pašvaldību pamatfunkciju veikšanai, tajā skaitā dažādiem pabalstiem, bērnudārzu pedagogu algām, skolēnu brīvpusdienu apmaksai, jaundzimušo un pensionāru atbalstam, skolu un aprūpes centru medicīnas māsu atalgojumam, atlaidēm dažādiem pakalpojumiem un citām būtiskām iedzīvotāju vajadzībām.

Tāpēc tik liels samazinājums viena gada laikā attiecībā pret pašvaldībām un līdz ar to iedzīvotājiem ir nesamērīgs. Turklāt, ņemot vērā jau līdz šim pieņemtos vai plānotos valdības lēmumus, 2021. gadā pašvaldībām savos budžetos papildus būs jārod aptuveni 50 miljoni eiro, kas nepieciešami saistībā ar garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa un trūcīgas personas ienākuma līmeņa celšanu, minimālās mēneša darba algas palielināšanu līdz 500 eiro, pirmsskolas pedagogu algu celšanu, administratīvi teritoriālās reformas īstenošanai, saistību izpildei u. c.

Šāds lēmums skar visas Latvijas pašvaldības, arī Rīgu, kas saņem vairāk nekā 40% no IIN kopsummas. Pašvaldību ieņēmumu samazinājumu nevarēs kompensēt ar īstermiņa finanšu instrumentiem, piemēram, ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, kas ieguldāmi konkrētos projektos, jo no šiem līdzekļiem nedrīkst izmaksāt algas un pabalstus. Turklāt pašvaldībām būs nepieciešami līdzekļi ES fondu projektu līdzfinansēšanai, kas pēc plānotā ieņēmumu samazinājuma nebūs iespējams. Vienlaikus pašvaldības faktiski ir nostādītas nevienlīdzīgā situācijā, jo tās atšķirībā no valsts nedrīkst aizņemties līdzekļus izdevumu segšanai.

LPS Valde akcentē, ka šādas nozīmīgas izmaiņas atstās nelabvēlīgas sekas visā Latvijā, jo pašvaldību attīstība tiks apturēta, kas radīs negatīvu ietekmi uz iedzīvotāju labklājību kopumā.

Informācijai:

Jau ziņots, ka FM piedāvā mainīt IIN ieņēmumu proporciju, palielinot valsts budžetā ieskaitāmo IIN daļu. Patlaban pašvaldību budžetā tiek ieskaitīti 80% IIN ieņēmumu, bet valsts budžetā – atlikušie 20%, savukārt FM rosina valsts daļu palielināt līdz 25%, attiecīgi samazinot pašvaldību daļu līdz 75%.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos