Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS sarunas ar Finanšu ministriju par iespējamām izmaiņām nodokļos

9. septembrī norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Finanšu ministrijas (FM) ikgadējās sarunas, kurās puses diskutēja par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumiem pašvaldību budžetā un plānotajām izmaiņām. Sarunas vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un finanšu ministrs Jānis Reirs.

Tikšanās laikā puses vienojās septembra beigās atkārtoti diskutēt par FM piedāvāto IIN proporcijas maiņu par labu valstij un rast atbilstošu risinājumu. LPS diskusijās prezentēja pašreizējo situāciju un uzsvēra, ka valdība nedrīkst par 5 procentpunktiem samazināt IIN daļu pašvaldību budžetā, tādējādi apdraudot valsts papildu pieņemto lēmumu izpildi.

LPS priekšsēdis G. Kaminskis norādīja, ka, “samazinot pašvaldībām ieņēmumus, mēs attālināmies no mērķa par pašpietiekamām pašvaldībām, un tomēr ir vajadzīga FM un valdības izpratne šajā jautājumā. Tik liels samazinājums viena gada laikā attiecībā pret pašvaldībām un līdz ar to iedzīvotājiem ir nesamērīgs”. Turklāt, ņemot vērā jau līdz šim pieņemtos vai plānotos valdības lēmumus, 2021. gadā pašvaldībām savos budžetos papildus būs jārod aptuveni 50 miljoni eiro, kas nepieciešami saistībā ar garantētā minimālā ienākuma līmeņa un trūcīgas personas ienākuma līmeņa celšanu, minimālās mēneša darba algas palielināšanu līdz 500 eiro, pirmsskolas pedagogu algu celšanu, administratīvi teritoriālās reformas īstenošanai, saistību izpildei u. c.

Ieņēmumi no IIN ir pamatienākumi, kas nonāk pašvaldību budžetā, līdz ar to valsts plāno atņemt naudu pašvaldību pamatfunkciju veikšanai, tajā skaitā dažādiem pabalstiem, bērnudārzu pedagogu algām, skolēnu brīvpusdienu apmaksai, jaundzimušo un pensionāru atbalstam, skolu un aprūpes centru medicīnas māsu atalgojumam, atlaidēm dažādiem pakalpojumiem un citām būtiskām iedzīvotāju vajadzībām.

Sarunu noslēgumā klātesošie pārrunāja jautājumus par valsts budžeta speciālo dotāciju 2021. gadā un vidējā termiņā, pašvaldību finanšu izlīdzināšanu, IIN ieņēmumu garantijām pašvaldībām, kā arī pašvaldību aizņēmumiem, galvojumiem un ilgtermiņa saistībām nākamgad un vidējā termiņā.

Sarunās piedalījās Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis, Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks, Rūjienas novada domes priekšsēdētājs Guntis Gladkins un Amatas novada domes priekšsēdētāja Elita Eglīte.

Jau ziņots, ka FM piedāvā mainīt IIN ieņēmumu proporciju, palielinot valsts budžetā ieskaitāmo IIN daļu. Patlaban pašvaldību budžetā tiek ieskaitīti 80% IIN ieņēmumu, bet valsts budžetā – atlikušie 20%, savukārt FM rosina valsts daļu palielināt līdz 25%, attiecīgi samazinot pašvaldību daļu līdz 75%.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos