Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS padomnieku dalība ekspertu diskusijā par elektromobilitāti

9. septembrī LPS padomnieki Andra Feldmane un Andris Akermanis piedalījās AS “Sadales tīkls” rīkotajā diskusijā par elektromobilitātes attīstību “Uzlādes tīkls savieno Latviju”, kas tika translēta tiešraidē.

Diskusijā kopā ar “Sadales tīklu”, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas un citu institūciju un pašvaldību pārstāvjiem un jomas ekspertiem tika meklēti risinājumi, kā organizācijām sadarboties, lai spētu tikt galā ar izaicinājumiem elektromobilitātes nozarē un virzītu Latviju uz Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanu.

Sabiedrības pieprasījums un Eiropas zaļais kurss arī Latvijai liek arvien aktīvāk domāt par elektromobilitātes attīstību, un tās veicināšana iekļauta Latvijas Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā 2021.–2030. gadam. Vajadzību pēc plaša elektrouzlādes tīkla diktē ne vien nepieciešamība sasniegt Latvijai saistošos ES klimatneitralitātes mērķus, kas paredz līdz 2050. gadam par 90% samazināt kopējo transporta radīto emisiju apjomu, bet arī strauji augošais iedzīvotāju pieprasījums pēc elektromobiļiem. Tas nozīmē, ka jau pavisam drīzā nākotnē elektrouzlādes infrastruktūras attīstība pilsētās un gar lielajām šosejām būs prioritāte, lai apmierinātu augošo pieprasījumu un vienlaikus spiedienu videi nedraudzīgās iekšdedzes automašīnas nomainīt pret elektromobiļiem.

Tāpēc Latvijā ir mērķtiecīgi jāveicina elektrouzlādes infrastruktūras izveide, un tas nav iespējams bez valsts atbalsta, kā arī liela nozīme ir Eiropas fondiem. Diskusijas dalībnieki uzsvēra: lai attīstītu plašu uzlādes tīklu, ļoti būtiska ir efektīva sadarbība starp valsti, pašvaldībām, elektroenerģijas tirgotājiem un AS “Sadales tīkls” kā elektrības pieslēgumu ierīkotāju.

Ar LPS padomnieku Dr. oec. Andras Feldmanes un Dr. chem. Andra Akermaņa sagatavoto prezentāciju “LPS par iespējām elektrotransportlīdzekļu jomā” varat iepazīties zemāk. LPS uzsver, ka jāveido valsts un pašvaldību stratēģiskais iepirkums ar mērķi atbalstīt Latvijas zinātnieku un uzņēmēju radītos pakalpojumus un tādā veidā palīdzēt komercializēt viņu idejas un iegūt papildu nodokļu ieņēmumus no Eiropas Komisijas noteiktā zaļā kursa.

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

LPS prezentācija par iespējām elektrotransportlīdzekļu jomā