Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Videokonference par platjoslas projektu un LVRTC pakalpojumiem

17. septembrī Pašvaldību savienībā notika videokonference ar Satiksmes ministrijas un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) pārstāvju piedalīšanos, kurā tika apspriesti jautājumi par platjoslas optiskā tīkla pieslēgumu punktu efektīvāku izmantošanu un LVRTC datu centra pakalpojumu pieejamību pašvaldībām.

Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktors Normunds Egle norādīja, ka platjoslas optiskā tīkla projekta mērķis ir izveidot maģistrālo tīklu un vidējās jūdzes atbalsta tīklu, bet ne risināt pēdējās jūdzes un/vai pieslēgumu ierīkošanu konkrētām institūcijām (piemēram, skolām).

Arī LVRTC kā optiskā tīkla projekta ieviesējs nav tiesīgs pats sniegt pēdējās jūdzes pakalpojumus, to ir tiesīgi darīt tikai elektronisko sakaru komersanti.

Taču optiskā tīkla pieslēgumu punktu izmantošanā jau ilgākā laika periodā ir vairākas problēmas:

* daudzus pieslēgumu punktus neiznomā neviens operators; punkta ierīkošanai līdzekļi iztērēti, tie ir jāuztur, bet atdeves nekādas;

* pēdējās jūdzes izbūve, piemēram, līdz vispārējās izglītības iestādei, vairumā gadījumu ir ārkārtīgi dārgs process, ko nevar apmaksāt ne vietējais operators, ne arī pašvaldība;

* komersants ir “nobloķējis” pieslēguma punktu kā iespējami savu pakalpojumu sniegšanai, bet negrasās to darīt, jo tam nav nekāda ekonomiska izdevīguma.

LVRTC pārstāvis Ivars Īverts atzīmēja, ka platjoslas tīkla projektā katram ir bijusi iespēja ieteikt gan kritērijus, gan teritorijas, kurās būtu nepieciešams ierīkot pieslēgumu punktus. Vidējā jūdze tiek būvēta, primāri domājot par teritorijā atrodošajām iestādēm, cenšoties ierīkot pieslēgumu punktus 100–300 metru attālumā arī no izglītības iestādēm.

Pašvaldību pārstāvji vairākkārt uzsvēra, ka nepieciešams risinājums pēdējās jūdzes un vispārizglītojošo skolu optikas pieslēgumu ierīkošanai, uz ko no Satiksmes ministrijas tika saņemta atbilde, ka šobrīd norisinās elektronisko sakaru tīklu kartēšanas projekts, kura laikā tiks pētītas arī tā saucamās tirgus nepilnības un optisko pieslēgumu paplašināšanas iespējas. Pēc kartēšanas rezultātiem varēs tālāk lemt par nepieciešamajiem pasākumiem.

LPS norādīja, ka vēlētos lielāku izpratni un iesaisti no Satiksmes ministrijas puses jautājumā par pēdējās jūdzes risinājumiem. LPS turpinās iesāktos centienus uzrunāt valsts institūcijas, lai rastu risinājumu šīm problēmām.

LVRTC pārstāvis Kaspars Svirskis informēja par pakalpojumiem, kurus iespējams izmantot arī pašvaldībām, detalizēti skaidrojot par pašvaldību informācijas sistēmu iekļaušanas kārtību datu centrā, kas nedaudz atšķiras no kārtības, kādu izmanto, ja pakalpojumi tiek iepirkti iepirkuma likuma izpratnē. Galvenā atšķirība ir tā, ka pakalpojumu saņemšana sākas ar iesniegumu VARAM par iekļaušanu loģiski vienotajā datu centrā. Taču tiem, kas vēlas izmantot LVRTC datu centra pakalpojumus, ērtāk būtu sākt ar kontaktēšanos ar LVRTC, kas palīdzēs dokumentu kārtošanā arī ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, sūtot pieteikumu uz e-pasta adresi info@lvrtc.lv.

Sanāksmes videoieraksts skatāms LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs" vai sekojot šai saitei.

Guntars Krasovskis,

LPS padomnieks informācijas tehnoloģiju jautājumos