Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS ikgadējās sarunas ar Kultūras ministriju

14. oktobrī norisinājās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Kultūras ministrijas (KM) ikgadējās sarunas, ko vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Savā uzrunā Gints Kaminskis akcentēja kultūras būtisko nozīmi un vērtību, kas iedzīvotājiem ir svarīga ikdienas dzīves daļa un nepieciešamība, tāpēc kultūras nozarei pašvaldībās vajadzīgs atbalsts, īpaši šajā nozarei tik sarežģītajā laikā. LPS priekšsēdis uzsvēra, ka pašvaldībām ir jāļauj paplašināt aizņemšanās iespējas, paredzot investīcijas arī profesionālās ievirzes skolām, piemēram, mūzikas un mākslas skolām infrastruktūras uzlabošanai, pilnveidei, renovācijai u. c. Tas būtu iespējams, ja tiktu saņemts Kultūras ministrijas pozitīvs atzinums šādiem projektiem. Kultūras ministrs Nauris Puntulis arī pauda atbalstu šādai iniciatīvai un bija vienisprātis, ka tas ir pareizais virziens laikā, kad pašvaldībām tiek dotas iespējas aizņemties un ieguldīt izglītības iestādēs.

Sarunās puses pārrunāja valsts un pašvaldību sadarbību vietējo un nacionālo kultūras vērtību saglabāšanā, tajā skaitā par gatavošanos Dziesmu un deju svētkiem 2023. gadā – svētku koncepciju konkursu rezultātiem un plānotajiem pasākumiem šogad un nākamgad u. c.

Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji informēja par valsts mērķdotācijas sadali amatiermākslā un kultūrizglītībā administratīvi teritoriālās reformas kontekstā.

KM klātesošajiem prezentēja jaunās kultūrpolitikas pamatnostādnes 2021.–2027. gadam un saliedētas sabiedrības pamatnostādnes, informējot par pašvaldību lomu pilsoniskas sabiedrības attīstībā un pilsoniskā dialoga veidošanā ar sabiedrību un saskaņotību ar reģionālās attīstības pamatnostādnēm.

Tikšanās izskaņā tika pārrunātas pašvaldību iespējas piedalīties un saņemt Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu. Ministrija aicina pašvaldības būt aktīvām un, izvērtējot nepieciešamos nosacījumus, pieteikt savu dalību.

Ināra Dundure,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Valsts un pašvaldību sadarbība vietējo un nacionālo kultūras vērtību saglabāšanā
Valsts mērķdotācijas sadale amatiermākslā administratīvi teritoriālās reformas kontekstā
Kultūrpolitikas pamatnostādnes 2021-2027
Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības pamatnostādnes 2021.-2027. gadam
Eiropas kultūras galvaspilsēta Latvijā 2027 un iespējas pašvaldībām