Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO: G. Kaminskis par pašvaldību budžetu un iespējamiem risinājumiem

15. oktobrī Latvijas Pašvaldību savienības LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis telefonintervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” uzsvēra domstarpības, kuras ar valdību nav atsisinātas saistībā ar valsts budžetu. Šobrīd valsts budžets iesniegts Saeimā izskatīšanai, tāpēc pašvaldības aicina rast risinājumu plānotā dramatiskā pašvaldību budžetu samazinājuma kompensēšanai.

VIDEO pieejams ŠEIT.

Informācijai:

Šogad, parakstot vienošanās un domstarpību protokolu, starp valdību un LPS būtiskākā nevienošanās ir par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu daļas samazināšanu piecu procentpunktu apmērā, kas kopumā samazina pašvaldību pamatbudžetu ieņēmumus par 90,9 miljoniem eiro. Tāpēc LPS atklātā vēstulē aicina Saeimu, skatot valsts budžetu, rast risinājumu būtiskā līdzekļu samazinājuma kompensēšanai pašvaldībām.

LPS aicina Saeimu valsts budžetā paredzēt papildu mērķdotāciju 9,2 miljonu eiro apmērā tieši tām pašvaldībām, kurām nākamgad pēc izlīdzināšanas ieņēmumu samazinājums būs lielāks par 4%. Tās kopumā ir 77 pašvaldības visā Latvijā, kuras saņems vissāpīgāko sitienu turpmākajai attīstībai, un tas nav pieļaujams. Nedrīkst vēl vairāk apzināti vājināt pilsētas un novadus, kur dzīvo cilvēki un paļaujas, ka saņems kvalitatīvus pakalpojumus, nepieciešamo atbalstu dažādās dzīves situācijās, varēs sekmīgi strādāt un skolot savus bērnus draudzīgā, labklājīgā vidē.

Izprotot situāciju un nepieciešamību būt solidāriem, LPS Domes sēdē pašvaldību vadītāji jau aicināja valdību rast valsts budžetā tikai 9,2 miljonus eiro, kas salīdzinājumā ir nepilni 10% no kopējā līdzekļu samazinājuma, lai nepadarītu situāciju tik kritisku un atbalstītu tās pašvaldības, kurām ieņēmumu samazinājums būs vislielākais.

LPS vēstulē Saeimai arī uzsver, ka pēc valdības un Saeimas lēmumiem paralēli minētajam samazinājumam pašvaldībām nākamgad savā pamatbudžetā jārod papildu līdzekļi aptuveni 50 miljonu eiro apmērā, lai celtu garantētā minimālā ienākuma līmeni, paaugstinātu minimālo algu, palielinātu pirmsskolas pedagogu atalgojumu, kā arī segtu citus izdevumus, kas saistīti ar asistentu pakalpojuma nodrošināšanu nākamajā pusgadā, administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu u. c.

Situācija patiesi ir ļoti nopietna un daudzām pašvaldībām pārsniedz kritisko izdzīvošanas robežu, ko rezultātā visskaudrāk izjutīs tieši iedzīvotāji. Turklāt notiks attālināšanās no pašpietiekamām pašvaldībām un vēl vairāk palielināsies reģionālās atšķirības, kas skars iedzīvotājus visā valstī. Būtiski šāds lēmums ietekmēs tieši Latgali, kur samazinājums plānots vislielākais. Tāpat arī citi reģioni būs līdzīgā situācijā.

Valdība 13. oktobrī atbalstīja likumprojektu “Par valsts budžetu 2021. gadam” un likumprojektu “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2021., 2022. un 2023. gadam”, līdz ar to arī  paredzot pašvaldību budžetu IIN ieņēmumu daļas samazināšanu no 80% līdz 75%.

Latvijas Pašvaldību savienība