Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Seminārs “Saimniekosim gudri pašvaldību mežos un parkos!” MAZSALACĀ

29. oktobrī LPS aicināja uz jau ceturto semināru pašvaldību speciālistiem “Saimniekosim gudri pašvaldību mežos un parkos!”, kas notika Mazsalacā.

Atklājot semināru, Mazsalacas novada pašvaldības izpilddirektors Ritvars Sirmais atzīmēja, ka Mazsalacas novads ir viens no mežainākajiem apvidiem un aktīvs Meža dienu dalībnieks. Pēdējo gadu laikā te tapusi koka nojume Draudzības pļaviņā, atjaunoti stādījumi Valtenberģu muižas parkā, uzstādīti soliņi un tiltiņi parkā un šogad ierīkota skatu platforma Skaņākalna parkā, ko vēlāk semināra dalībnieki varēja skatīt savām acīm.

Mazsalacas novada vēstījumu par darbiem mežos un parkos izvērstāk sniedza pašvaldības Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Valdis Kampuss. Viņš pastāstīja, ka viena no funkcijām Nekustamā īpašuma nodaļai ir arī meža apsaimniekošana, jo pašvaldībai pieder 934 ha meža.

Interesanta bija Meža pētīšanas stacijas direktora Mārtiņa Līduma lekcija par mežu, apsaimniekošanu un ainavu. Lūk, dažas viņa atziņas: mežam cilvēku nevajag, bet Latvijas cilvēkam ļoti vajag mežu; mežā neder konservu politika, jo mežs ir dinamiska ekosistēma, tāpēc nevar aizliegt un neko nedarīt; apsaimniekošana nozīmē pilnu ciklu – no audzes novākšanas (ražas ieguves) līdz jaunai audzei, kopšanai un atkal nākamajai ražai; apsaimniekots mežs ir aktīvāks oglekļa piesaistītājs; mūsdienu mantra – ainavu ekoloģija u. c.

Par aizsargjoslām mežā un iemītniekiem senajos parkos pastāstīja VAS “Latvijas valsts meži” vides plānošanas speciālists, vecākais vides eksperts Mārtiņš Kalniņš. Viņš pazīst gan sikspārņus, pūces un citus putnus, gan vaboles un visdažākos kukaiņus, gan vāveres, stirnas, lapsas, āpšus, jenotsuņus un bebrus, un katram no tiem ir sava vieta dabā un vidē. No vietām, kur var gūt iedvesmu, vides eksperts minēja Zaubi. Viņa pārliecība: ja katrs savā īpašumā pa drusciņai atstāj vietu katrai dzīvotnei, tās tiks saglabātas!

Arboriste, kokkope Anita Albrante dalījās pieredzē par koku apsaimniekošanu ārpus meža zemes. Mežā koki ir vērtība kā kopums, bet koki ārpus meža katrs ir vērtība. Galvenais, kas tiem vajadzīgs, lai izaugtu spēcīgi, ir gaisma. Savukārt cilvēkiem, kas tos kopj, pirmām kārtam svarīgas ir zināšanas.

Cik gudri saimnieko un kopj vidi Mazsalacā, semināra dalībnieki varēja pārliecināties, kājām dodoties no pilsētas centra pa Parka ielas aleju līdz Valtenberģu muižai un apskatot muižas parku un Skaņākalna dabas parku. Vairāk skatiet un prezentācijas meklējiet zemāk.

Šis bija ceturtais no semināriem, ko LPS organizē Meža attīstības fonda projektā. Kopā plānoti pieci semināri un praktiskie darbi dabā, kas tiek veikti kopā ar AS “Latvijas valsts meži” un piecām pašvaldībām, katras teritorijā iestādot jaunus krūmus vai kokus. Pirmais seminārs notika Pāvilostas novadā 25. septembrī, otrais – 29. septembrī Jelgavas novada Staļģenē un trešais – 9. oktobrī Rēzeknes novada Ozolaines pagastā.

Pēdējais reģionālais seminārs paredzēts 13. novembrī Siguldā (Saules parks un mežaparka apbūve, zaļie risinājumi blīvajās apbūves teritorijās un drošības jautājumi, ja apbūvi plāno mežā, meža apsaimniekošana Pierīgā).

Visu semināru videoieraksti tiek publicēti LPS YouTube vietnē šeit.

Sniedze Sproģe,

LPS padomniece

Foto: Anete Gluha

Mazsalacas novada vēstījums par darbiem mežos un parkos
Mežs. Apsaimniekošana. Ainava
Aizsargjoslas mežā un iemītnieki senajos parkos
Koku apsaimniekošana ārpus meža zemes
Koku vērtēšana