Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību vadītāji premjerministram uzsver datu nozīmi un nepieciešamību Covid-19 izplatības ierobežošanai

27. janvārī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Domes sēdē piedalījās Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš un veselības ministrs Daniels Pavļuts. Pašvaldību vadītāji uzsvēra datu nepieciešamību un informācijas būtisko nozīmi efektīvai Covid-19 izplatības ierobežošanai, akcentēja pašvaldību gatavību un iesaisti vakcinēšanas procesā, kā arī aicināja vienoti risināt situāciju sociālās aprūpes centros u. c.

Atklājot Domes sēdi, LPS priekšsēdis Gints Kaminskis uzsvēra pašvaldību būtisko lomu krīzes novēršanā un nepieciešamību kopīgi valstij un pašvaldībām risināt problēmjautājumus. LPS piedalās visās sanāksmēs, darba grupās un pasākumos, sniedzot konstruktīvus priekšlikumus efektīvai dažādu jautājumu risināšanai, kā arī ir viens no līderiem komunikācijā un operatīvas informācijas sniegšanā pašvaldībām. Arī turpmāk skaidras, saprotamas, aktuālas, uzticamas informācijas apritei būs liela nozīme Covid-19 izplatības ierobežošanā un vakcinēšanas sekmīgā nodrošināšanā.

Tikšanās gaitā pašvaldību vadītāji Ministru prezidentam un veselības ministram atkārtoti uzsvēra datu nepieciešamību par inficēšanās gadījumiem ar Covid-19 un to būtisko nozīmi, lai pašvaldības savlaicīgi un operatīvi varētu ierobežot vīrusa izplatību. Pašlaik pašvaldībām šādi dati netiek sniegti, atsaucoties uz datu aizsardzības regulas prasībām, līdz ar to par inficēšanās uzliesmojumiem uzņēmumos, iestādēs un citur informācija tiek saņemta novēloti. Sēdē izskanēja priekšlikums, ka šāda veida ziņas par inficēšanās apmēriem kādā institūcijā, daudzdzīvokļu mājā, iestādē vai citur varētu tikt nodotas vienai konkrētai personai, piemēram, pašvaldības policistam. Ministru prezidents novērtēja šādas informācijas nozīmību pandēmijas laikā un izvērtēs piedāvāto risinājumu, lai mērķtiecīgi ierobežotu Covid-19 izplatību, kā arī solīja iespēju robežās šo jautājumu risināt.

Tāpat Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka epidemioloģiskā situācija valstī aizvien ir sarežģīta, tāpēc ar valdības noteiktajiem ierobežojumiem būs jārēķinās, iespējams, vēl vismaz sešas nedēļas, vienlaikus nepārtraukti vērtējot situāciju un paralēli īstenojot vakcināciju. Valdība 28. janvārī plāno apstiprināt vakcinācijas plānu, un pašvaldībām šajā procesā būšot ļoti nozīmīga loma.

Pēc A. K. Kariņa teiktā, īpaši svarīgi šobrīd ir nekavējoties atrisināt straujo vīrusa izplatību sociālās aprūpes centros, šim nolūkam esot izstrādāts rīcības plāns. Pašvaldības savukārt uzsvēra, ka efektīvi samazināt izplatību sociālās aprūpes centros varēs, ja būs vienota pieeja un attieksme pret valsts, pašvaldību un privātajiem sociālās aprūpes centriem, būs skaidras un vienotas vadlīnijas, tiks nodrošināti eksprestesti, kā arī konkrēts vakcinācijas algoritms visos sociālās aprūpes centros Latvijā. Liela nozīme ir arī informācijas pieejamībai, tāpēc LPS ārkārtējās situācijas laikā regulāri rīko videokonferences un sniedz nepieciešamo informāciju pašvaldību un privātajiem sociālās aprūpes centriem.

Kā norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts, aizvien prioritārās grupas, kas paralēli medicīnas darbiniekiem jau tuvākajā laikā saņems vakcīnu pret Covid-19, ir sociālās aprūpes centru darbinieki un iemītnieki. Tikšot sagatavotas arī minimālās prasības, kādas sociālās aprūpes centriem būs jānodrošina, lai atbildīgie speciālisti varētu ierasties un nodrošināt vakcinēšanu. Līdz vasaras beigām esot jāvakcinē pusotrs miljons Latvijas iedzīvotāju, kas ir liels izaicinājums, un to varēšot izdarīt tikai kopīgiem spēkiem, sekmīgi sadarbojoties valstij un pašvaldībām. Vienlaikus D. Pavļuts pauda pateicību un gandarījumu par pašvaldību iesaisti un sniegtajiem priekšlikumiem vakcinācijas plāna izstrādē un precizēšanā, kā arī aicināja turpināt darbu un informēt par nepieciešamajiem risinājumiem operatīvai un sekmīgai vakcinēšanas nodrošināšanai reģionos.

Sēdē pašvaldību vadītāji akcentēja arī valsts budžeta jautājumus. Ņemot vērā, ka pašvaldību pamatbudžets šogad tika samazināts, iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporciju mainot par labu valstij, pašvaldības saskaras ar būtisku samazinājumu dažādās jomās, tajā skaitā pakalpojumu sniegšanā. Tāpēc, izstrādājot nākamā gada budžetu, pašvaldības aicina premjerministru ņemt vērā šo finansējuma samazinājumu un šajā kontekstā risināt sporta un kultūras infrastruktūras problēmjautājumu. Šīs jomas ir skārusi krīze, tāpēc nepieciešams valsts atbalsts. Tāpat LPS ir vērsusies pie izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas, aicinot rast iztrūkstošo finansējumu sporta skolu pedagogu atalgojumam. Ministru prezidents pauda izpratni par situāciju un gatavību izvērtēt iespējamo atbalsta sniegšanu sporta un kultūras infrastruktūras jomā.

Informāciju sagatavojusi:

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Mobilais tālrunis: +371 26519920

Liene.uzule@lps.lv