Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO sociālās aprūpes centriem par praktiskiem darba aspektiem

28. janvārī LPS sadarbībā ar Labklājības ministriju, Rīgas domes Labklājības departamentu un Rīgas sociālās aprūpes centru “Mežciems” organizēja videosemināru sociālās aprūpes centru (SAC) darbiniekiem par praktiskiem darba aspektiem Covid-19 pandēmijas apstākļos. Semināru vadīja LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte.

Vispirms par SAC darbinieku un klientu vakcinācijas plānu pastāstīja Nacionālā veselības dienesta vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala. Jau pagājušajā nedēļā LPS rīkotajā videokonferencē tika prezentēts vakcinācijas plāns un ātro testu nodrošināšanas iespējas sociālās aprūpes centros. Šoreiz L. Gaigala pastāstīja par “Moderna” vakcīnu, tās devām un uzglabāšanu, saziņas organizēšanu starp vakcinācijas iestādi un SAC, vakcīnu loģistiku, izbraukuma vakcināciju un telpu sagatavošanu, vakcinējamo personu gaidīšanas sarakstu un kā sagatavoties vakcinācijas procedūrai.

Turpinājumā par aktualitātēm sociālās aprūpes centru darbā un šonedēļ Ministru kabinetā apstiprināto rīcības plānu Covid-19 ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās informēja Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš. Pēc datiem uz 22. janvāri, Covid-19 skāris 80 sociālās aprūpes institūcijas: 13 valsts un 68 pašvaldību un privātos SAC. Situācijas monitoringam un kontrolei sociālās aprūpes centriem katru dienu līdz plkst. 13 jāsniedz informācija Labklājības ministrijai par inficēšanās gadījumiem SAC (saite šeit).

LM prezentācijā, kas ievietota zemāk, skaidroti jaunā rīcības plāna virzieni un uzdevumi un arī sociālās aprūpes institūcijām uzliktie pienākumi. Minēsim dažus: jāizstrādā rīcības plāns SAC darbības nodrošināšanai Covid-19 infekcijas gadījumā; jāizdod rīkojums, nosakot atbildīgo personu par epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu SAC; jānodrošina visaptveroša un koordinēta siekalu un nazofaringeālo testu veikšana atbilstoši algoritmam; jānoslēdz līgums ar testēšanas laboratorijām par operatīvu rutīnas testu rezultātu saņemšanu; eksprestestu veikšanai SAC jānosaka kontaktpersona un kārtība regulāras eksprestestēšanas nodrošināšanai iestādē. Covid-19 noteikšanas eksprestesti sociālās aprūpes centriem tikšot piegādāti jau tuvākajā laikā un vēlāk arī pulsa oksimetri, kā arī tiekot domāts par SAC nodrošināšanu ar pārnēsājamiem skābekļa aparātiem. Prezentācijā atradīsit arī informāciju par individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu saņemšanas iespējām, izdevumu kompensēšanu, atbalstu SAC personālam u. c.

Šobrīd sociālās aprūpes centriem laikus jāsagatavojas izbraukuma vakcinācijai – sākot ar kārtības noteikšanu, atbildīgās kontaktpersonas nozīmēšanu, vakcinējamo saraksta izveidi un vakcinācijas vietas iekārtošanu un beidzot ar vakcinējamo plūsmas organizēšanu un citu izbraukuma vakcinācijas komandas norādījumu izpildi. Svarīgi: līdz 3. februārim SAC jāsagatavo informācija par vakcinējamo personu skaitu.

Visos problēmgadījumos un arī jautājumiem var noderēt Labklājības ministrijas izveidotā e-pasta adrese covid19@lm.gov.lv un informatīvais tālrunis 80200992.

Tāpat LM Metodiskās vadības un kontroles departamenta direktore Ilze Skrodele-Dubrovska aicināja pašvaldību un sociālās aprūpes centru darbiniekus 4. februārī pieslēgties LM semināram (informācija būs LM mājaslapā).

Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte, piesakot nākamo prezentāciju, atzīmēja: “Ārkārtas situācijā iestāžu darbiniekiem svarīgi sajust, ka viņus atbalsta, dzird un viņi nav vieni, un vadošajai institūcijai ir jābūt tai, kas “buferē” savas iestādes,” – un tālāk deva vārdu “īstai, dzīvai pieredzei”.

To sniedza Rīgas sociālās aprūpes centra (RSAC) “Mežciems” direktore Solvita Rudoviča, kura pastāstīja par RSAC “Mežciems” cīņu pret Covid un praktisko pieredzi Covid-19 izplatības ierobežošanai – normatīvajiem aktiem, veselības un rutīnas skrīningu klientiem un darbiniekiem, klientu grupēšanu pa gaiteņiem, “tīrās ieejas” un “netīrās izejas” izveidi, individuālo aizsardzības līdzekļu un aprīkojuma iegādi un komplektēšanu, darbinieku apmācību, darbu ar Covid+ klientiem, viņu kontaktpersonām un piederīgajiem, problēmām un risinājumiem. Lai jums neliktos, ka tas bija sauss uzskatījums, noteikti noskatieties vai noklausieties Solvitas Rudovičas uzstāšanos, jo tā pelnījusi ļoti atzinīgus vārdus, ar ko kolēģi arī neskopojas.

Semināra videoieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Tiešraide” vai šeit.

Ilze Rudzīte,

LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Aktualitātes sociālās aprūpes centru darbā
SAC darbinieku un klientu vakcinācijas plāns
SAC vakcinācijas plāns
RSAC "Mežciems" cīņa ar Covid-19