Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO par sadarbību saistībā ar roņu mazuļiem liedagā

2. martā LPS sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi (DAP) rīkoja tiešsaistes semināru Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastes pašvaldībām par rīcību saistībā ar roņu mazuļiem liedagā.

Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts Valdis Pilāts pastāstīja par roņiem Baltijas jūrā un vai tiem nepieciešama cilvēka palīdzība, savukārt DAP ģenerāldirektora vietnieks Andris Širovs informēja par DAP gatavošanos šai roņu sezonai, rīcības plānu un sadarbību ar pašvaldībām.

Baltijas jūrā mīt trīs roņu sugas: plankumainais ronis, pogainais ronis un pelēkais ronis, bet līdz mūsu piekrastei parasti atceļo tikai pelēko roņu mazuļi. Katru pavasari Latvijas piekrastē var sastapties ar mazajiem ronēniem, kuri izlīduši no ūdens, lai liedagā atpūstos. Viņi ir ļoti neaizsargāti un pakļauti dažādiem riskiem, no kuriem būtiskākie – dzīvniekus traucē cilvēki un sakož savā vaļā palaisti suņi.

Tā kā pelēkie roņi ir īpaši aizsargājama suga, to aizsardzībai nepieciešams gan valsts, gan arī pašvaldību atbalsts un iesaiste. 18. februārī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs apstiprinājis rīkojumu “Pogainā roņa Phoca hispida, pelēkā roņa Halichoerus grypus un plankumainā roņa Pusa vitulina apsaimniekošanas (aizsardzības) plāns”, kas izstrādāts laikposmam no 2021. līdz 2031. gadam.

Gatavojoties 2021. gada roņu sezonai, Dabas aizsardzības pārvalde piekrastē jau izvietojusi 80 informatīvos plakātus “Roņi liedagā – kā rīkoties?” un plakāta maketu nosūtījusi arī pašvaldībām, aicinot izdrukāt un izvietot šos plakātus publiski pieejamās vietās pašvaldības teritorijā. (Informatīvā plakāta makets pieejams šeit un šeit.) Tāpat DAP aktīvi komunicē sociālajos tīklos un izsludinājusi Facebook plakātu konkursu skolām “Ļauj ronēnam pludmalē atpūsties!”, kā arī apkalpo tālruņa līniju, konsultējot un koordinējot palīdzības sniegšanu, ja ronēns ir ievainots. Lai skaidrotu, kāda ir pareiza rīcība, liedagā pamanot roņu mazuli, noderīga ir Youtube kanālā ievietotā sadarbībā ar “Animācijas brigādi” tapusī izzinošā filmiņa “Roņu mazuļi pludmalē – apbrīno, bet neaiztiec!” par trim ronīšiem un viņu likteni, iznākot krastā.

Svarīgi zināt!

* Ronēns krastā atpūšas (izlīdis pats, nevis izskalots), un atpūta var ilgt no dažām stundām līdz pat vairākām dienām.

* Ronēnu nevajag ne barot, ne kā citādi traucēt. Vislabākā palīdzība ir netuvošanās un suņa turēšana pavadā, jo tieši suņi novārgušiem ronēniem rada vislielākos draudus, tos sakožot, bet savainoto roņu izdzīvošanas izredzes ir niecīgas.

* Ronēniem cilvēku palīdzība ir nepieciešama tikai tad, ja tie ir bīstami savainoti, suņu sakosti vai ļoti novārguši. Šādos gadījumos jāzvana Dabas aizsardzības pārvaldei: 28385025 (Kurzemē), 26424972 (Pierīgā) un 26329412 (Vidzemē).

* Atrastu mirušu roņu gadījumā jāinformē vietējā pašvaldība.

DAP aicina pašvaldības iespēju robežās:

* veikt preventīvas darbības, kas ierobežotu suņu atrašanos pludmalēs, piemēram, izvietojot informāciju vietējos medijos un pašvaldības tīmekļvietnē un uzstādot brīdinājuma zīmes pludmalēs;

* laikā no marta līdz aprīļa vidum, ja tas ir iespējams, nozīmēt pašvaldības policijas papildu ekipāžu, lai kontrolētu šo ierobežojumu ievērošanu un pasargātu gan pelēkos roņus, gan arī mājdzīvniekus;

* ieteicams ierobežot guļošu ronēnu ar lentēm, novelkot tās vismaz 10 metru attālumā no roņu mazuļa;

* atbilstīgi Veterinārmedicīnas likuma 21.1. pantā noteiktajam nodrošināt mirušo dzīvnieku savākšanu un iznīcināšanu, par to informējot DAP. Te iespējami arī sadarbības līgumi ar dzīvnieku patversmēm.

Jāatzīmē arī, ka, pamatojoties uz dabas skaitīšanā izstrādātajā roņu sugas aizsardzības plānā apkopotajiem datiem par Latvijas piekrastē esošajiem roņiem, izstrādāts kompensāciju mehānisms zvejniekiem par roņu radītajiem postījumiem. Pērn Zemkopības ministrija izmaksājusi kompensācijas 49 zvejniekiem. Plānā atrodama arī papildu informācija par roņiem, kā arī iespējamiem risinājumiem roņu un zvejnieku konfliktos.

Plašāka informācija DAP speciālistu prezentācijās, kas pieejamas šeit.

Tiešraides videoieraksts ievietots LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs” vai šeit.

Sandra Bērziņa,

LPS padomniece vides aizsardzības jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

SOS roņi
Roņu laiks jau pavisam drīz būs klāt!