Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Liela mēroga vakcinācijas centri gatavi darbam

Pēc trīs nedēļu intensīva darba kopā ar pašvaldībām Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests slēdz līgumus ar visām iesaistītajām pašvaldībām, kā arī vakcinācijas veicējiem, lai liela mēroga vakcinācijas centri varētu veiksmīgi strādāt. Liela mēroga vakcinācijas centru darbība jāuzsāk brīdī, kad Latvijā saņemto vakcīnu apjoms ir lielāks nekā Latvijā pieejamās vakcinācijas jaudas jeb 55 000 vakcinācijas reizes nedēļā.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis uzsver: “Visas pašvaldības, kuras uzrunātas un kurās plānots izvietot nosacīti lielos masu vakcinācijas centrus, iesaistījušās, rīkojušās proaktīvi, sniegušas nepieciešamo atbalstu gan ar telpām, gan piesaistāmo personālu, lokālajiem risinājumiem un informāciju valsts iestādēm. Pašvaldībās situācijas ir dažādas, tās arī savstarpēji dalās vērtīgā un praktiskā pieredzē. Tā, piemēram, Ventspils dalījusies ar savu praktisko pieredzi vakcinācijas centra izveidē, kurā notiks masu vakcinācijas pilotprojekts. Savukārt Balvu novadā vakcināciju pilnībā gatavi nodrošināt ģimenes ārsti, bet Dobeles novadā norit aktīvs darbs kopā ar lielajiem uzņēmējiem u. c. Lielākais izaicinājums, protams, ir Rīgai, ņemot vērā iedzīvotāju koncentrāciju. Rīgas pašvaldība cieši sadarbojusies, lai piedāvātu redzējumu par centru pārklājumu, organizatoriskiem risinājumiem, sadarbības nosacījumiem. Šīs Rīgas domes iniciatīvas noteikti palīdzēs arī citu masu vakcinācijas centru organizācijā."

Latvijā vakcinācijas nodrošināšanai būs pieejami trīs līmeņu centri.

A līmeņa centru telpas pārsniedz 5000 m2, tiem ir vismaz 180 autostāvvietas, kā arī noteikta pieejamība no šā gada aprīļa sākuma līdz augusta beigām. Latvijā šādi centri būs Rīgā, un abi – SIA “RTU-BT 1” (Ķīpsalas halle) un SIA “MORIENT IG” (ATTA Centrs) – ir izvēlēti pēc tirgus izpētes.

B līmeņa centru telpas ir vismaz 1500 m2, ar vismaz 45 autostāvvietām, kā arī noteikta laika perioda pieejamību līdzīgi kā A līmeņa centriem. Latvijā šādi centri būs 10 pilsētās – Rīgā un 9 citās Latvijas pilsētās: Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī. Konkrētas centru atrašanās vietas noteikušas pašvaldības.

C līmeņa centri Latvijā tiek veidoti sarunu rezultātā ar pašvaldībām, kas šobrīd vēl turpinās. Apstiprinājums par pilsētu iesaisti un jau izvēlētajām vietām ir Alūksnē, Bauskā, Jaunolainē, Kuldīgā, Madonā, Olainē, Salaspilī, Saldū, Siguldā, Talsos, Tukumā. Šīs pilsētas un vietas apstiprinātas un darbu sāks pēc vajadzības, kad vakcīnu apjoms un pieprasījums vakcinēties sasniegs ievērojamu apjomu šajās pilsētās. Šobrīd turpinās dialogs ar vairākām pašvaldībām, piemēram, Babīti, Mārupi, Dobeli un citām, kur plānoti īstermiņa izbraukuma vakcinācijas punkti.

Visu trīs līmeņu centru iesaisti noteiks vakcīnu pieejamība Latvijā un vakcinēties gribētāju skaits. Šo centru darbība jānodrošina brīžos, kad līdzšinējās vakcinācijas jaudas ir par mazu, lai operatīvi nodrošinātu vakcināciju.

G. Kaminskis akcentē, ka “arī turpmāk svarīgi, lai ir skaidra un saprotama, vienota sistēma visā valstī, kā notiek vakcinācija, kā cilvēki var pieteikties, kas un kā ar viņiem sazinās. Skaidra vēsts par to, kādu atbalstu un iesaisti arī turpmāk gaida no pašvaldībām. Nacionālā līmeņa plāns nāk no Veselības ministrijas un Vakcinācijas projekta biroja, savukārt Nacionālais veselības dienests precīzi definē gan masu vakcinācijas centru izvietojumu, gan pašvaldību iesaisti un nepieciešamo atbalstu. Turpināsies vakcinācijas centru izveide arī citviet Latvijā, pašvaldības ir gatavas sniegt organizatorisko atbalstu, tiklīdz ir ziņa par izvietojumu. Svarīgi turpināt darbu vistuvāk iedzīvotājiem, ģimenes ārstu pakalpojumus – vakcinēšanu praksēs, izbraukumus pie saviem pacientiem uz mājām –, jo tieši viņi vislabāk zina iedzīvotāju veselības stāvokli.”

Liela mēroga vakcinācijas centru darbības uzsākšanai vakcinācijas personālu nodrošina vakcinācijas pakalpojuma sniedzēji. To paredz apstiprinātais vakcinācijas process Latvijā un Nacionālā veselības dienesta izsludinātā vakcinācijas pakalpojumu sniedzēju atlase. Informācija par šiem pakalpojumu sniedzējiem atrodama Nacionālā veselības dienesta vietnes dokumentā Izvērtējuma rezultāti par Covid-19 vakcinācijas izbraukuma pakalpojumu sniedzēju atlasi.

Praktizēttiesīgas ārstniecības personas un medicīnas asistenti (studējošie), kuri interesējas par iesaisti un darbu vakcinācijas veikšanā lielajos vakcinācijas centros vai cita veida izbraukuma vakcinācijā nākotnē, tiek aicināti pieteikties pie dokumentā norādītajiem vakcinācijas veicējiem.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Agnese Strazda un Ieva Stūre

Veselības ministrijas Vakcinācijas projekta birojs