Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

VIDEO par drošas tirdzniecības protokolu

6. aprīlī LPS rīkotajā videokonferencē Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktora vietnieks Intars Eglītis informēja pašvaldības par izmaiņām āra tirdzniecībā – ielu tirdzniecības organizēšanu un tirgošanos atklātā tirgus teritorijā, kā arī par prasībām, kas jāņem vērā, izsniedzot ielu tirdzniecības organizatora atļauju un organizējot uzraudzību šajās vietās.

Ministru kabinets lēmis, ka no 7. aprīļa pastiprinātas drošības apstākļos darbu klātienē var atsākt visi veikali ārpus lielajiem tirdzniecības centriem, saglabājot līdzšinējās epidemioloģiskās drošības prasības tirdzniecības vietu darbībai. Tāpat valdība ļāvusi no 7. aprīļa organizēt ielu tirdzniecību (jeb gadatirgus), vienlaikus apstiprinot drošas tirdzniecības protokolu visai āra tirdzniecībai.

Tirgotājiem un pircējiem noteikto prasību ievērošanu kontrolēs Valsts un pašvaldību policija, kā arī Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) noteiktas tiesības kontrolēt prasību ievērošanu par maksimāli noteikto apmeklētāju skaitu un iekšējās kontroles sistēmas epidemioloģiskās drošības prasību īstenošanu.

Aktuālā informācija par drošības prasībām tirgotājiem publicēta Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē. PTAC izstrādātie paraugi iekšējās kontroles sistēmu noteikumiem nelielām tirdzniecības vietām pieejami PTAC tīmekļa vietnē. Savukārt informatīvie materiāli apmeklētāju informēšanai par drošības prasībām atrodami informatīvās kampaņas “Drošs paliek drošs” mājaslapā.

Tirgu un ielu tirdzniecības organizēšanā paliek spēkā līdzšinējās prasības par mutes un deguna aizsegu lietošanu un vispārējās epidemioloģiskās drošības ievērošanu un klāt nācis arī papildu regulējums drošai tirdzniecības vides nodrošināšanai.

No 7. aprīļa tirgus pārvaldītājam tirgus atklātajā teritorijā un ielu tirdzniecības organizatoram:

* jāizvieto apmeklētājiem labi salasāma informācija par piesardzības prasībām;

* jānodrošina 2 metru attālums starp tirdzniecības vietām;

* jākontrolē un jāregulē apmeklētāju plūsma vietās, kur pastiprināti pulcējas apmeklētāji, piemēram, ejās, kur ieteicams organizēt vienvirziena plūsmu (t. sk. jānodrošina 2 metri starp apmeklētāju rindām);

* jākontrolē un jānovērš tirdzniecības darbinieku pulcēšanās darba pārtraukumos (piemēram, kafijas pauzēs, pusdienas pārtraukumos);

* jāieceļ atbildīgā persona, kas atrodas uz vietas un organizē noteikumos minētos epidemioloģiskās drošības pasākumus;

* jāizstrādā iekšējā kontroles sistēma – jāapraksta procedūra, kā tiek nodrošināta kontrole, lai nepieļautu fiziskās distancēšanās pārkāpumus un novērstu pastiprinātu apmeklētāju pulcēšanos, un kā tiek novērsta tādu tirdzniecības dalībnieku ierašanās tirdzniecības vietā, kuriem ir akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes.

No 7. aprīļa tiek atļauta arī ielu tirdzniecības jeb gadatirgu organizēšana, kur jāievēro šādas drošības prasības:

* apmeklētājiem un pārdevējiem jālieto mutes un deguna aizsegi;

* atļauts izvietot līdz 20 tirdzniecības vietām;

* fiziski jānorobežo gadatirgus teritorija (piemēram, ar žogu, norobežojošām lentēm, barjerām);

* ielu tirdzniecības organizēšanas laikā nenotiek izklaides pasākumi (tematiski svētki, atrakcijas).

Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” var iepazīties šeit.

Šo noteikumu 20.1 punktā noteiktas prasības sabiedriskajai ēdināšanai ārtelpās. Pašvaldību iestādēm ielu tirdzniecības vietu (piemēram, āra terašu, degustāciju stendu, mobilo ēdināšanas vienību u. c.) saskaņošana sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai jāveic prioritārā kārtībā un termiņā. Ja ietverto pakalpojumu sniegšanas termiņš atbilstoši attiecīgās jomas darbību regulējošiem normatīvajiem aktiem ir garāks par piecām darbdienām, prioritārā kārtībā attiecīgais pakalpojums sniedzams vismaz divreiz īsākā termiņā un par to netiek piemērota papildu maksa.

Videokonferences ieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs” vai šeit.

Aino Salmiņš,

LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Epidemioloģiskās drošības prasības tirdzniecības nozarē pēc 6. aprīļa