Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Dots starts augstas gatavības pašvaldību investīciju projektiem

13. aprīlī Ministru kabinetā (MK) apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais noteikumu projekts “Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība” (šeit).

Šie MK noteikumi nosaka pieteikšanas prasības valsts līdzfinansējuma saņemšanai un kārtību investīciju projektu izskatīšanai un finansējuma piešķiršanai augstas gatavības pašvaldību investīciju projektiem, kas mazina Covid-19 infekcijas izplatības sekas reģionālā līmenī un sekmē administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanu.

Kopējais valsts budžeta finansējums šai investīciju programmai paredzēts 54,3 miljoni eiro, no tiem puse jeb 27,15 miljoni šogad un tikpat 2022. gadā.

Vēršam uzmanību, ka pašvaldībām savi investīciju projekti jāiesniedz VARAM līdz 2021. gada 14. maijam.

Valsts atbalstam grantu veidā var pieteikties tās pašvaldības, kuru investīciju projekts paredzēts pašvaldības attīstības programmas investīciju plānā un vērsts uz infrastruktūras attīstību, uzlabojot pakalpojumu kvalitāti un pieejamību iedzīvotājiem, vai investīciju projekts paredzēts Rīgas Austrumu maģistrāles posma izbūves otrajai kārtai.

Projektiem, kas pieteikti pašvaldību pakalpojumu infrastruktūras attīstībai, valsts budžeta finansējums paredzēts no 500 000 līdz 3 000 000 eiro vienam projektam un ne vairāk kā trīs miljoni eiro vienai pašvaldībai. Pašvaldībai ir jānodrošina līdzfinansējums ne mazāk kā 15% apmērā no pašvaldības kopējām projekta izmaksām attiecīgajam gadam plānotā ieguldījumu apjoma, kā arī investīciju projektā jāapliecina valsts budžeta finansējumam izmantošana vismaz 50% apmērā līdz 2021. gada 31. decembrim.

Iesniedzot pašvaldības investīciju projektu, jāievēro vairāki kritēriji, t. sk. investīciju projekta iesniedzējam Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 20. punktā noteiktajos gadījumos jāiesniedz pozitīvs apvienojamo pašvaldību finanšu komisijas lēmums.

Ivita Peipiņa,

LPS padomniece reģionālās attīstības jautājumos