Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību vadītāju videotikšanās ar Vakcinācijas projekta biroju

13. aprīlī LPS rīkoja kārtējo iknedēļas pašvaldību vadītāju tikšanos ar Vakcinācijas projekta biroja pārstāvjiem, lai pārrunātu aktualitātes vakcinācijas gaitā. Sarunu vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Šajā tikšanās reizē Vakcinācijas projekta biroju pārstāvēja vakcinācijas procesa koordinators Edgars Labsvīrs un vakcinācijas procesa koordinācijas speciālisti Dita Čudare un Ņikita Trojanskis, kuri pastāstīja par pedagogu vakcināciju un skolu pieteikšanos.

12. aprīlī tika atvērta IV prioritārās grupas vakcinācija, aicinot saņemt poti pret Covid-19 pirmsskolas, speciālās izglītības iestāžu un 1.–6. klašu pedagogus un darbiniekus, kā arī pedagogus, kuri atsāk darbu klātienē. Paredzēts, ka maija sākumā atvērs V prioritāro grupu, kurā ietilpst pārējie izglītības iestāžu darbinieki, kas, darba pienākumus veicot, nonāk ciešā saskarē ar bērniem.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, kopumā vakcinācijai klasificējas 76 316 izglītības iestāžu darbinieki, no kuriem aprīlī uz vakcīnu var pretendēt 52 393 un maijā – 23 923. Jāpiebilst, ka prioritāro grupu saraksti neapliecina vēlmi vakcinēties, tikai atbilstību prioritārai grupai. No vairāk nekā 76 tūkstošiem izglītības iestāžu darbinieku šobrīd vietnē manavakcina.lv vai pa tālruni 8989 savai vakcīnai pieteikušies vairāk nekā 15 tūkstoši jeb 20% no visiem izglītības iestāžu darbiniekiem.

Pieteikšanās kārtība izglītības iestāžu darbiniekiem ir šāda:

* pieteikšanās manavakcina.lv vai pa tālruni 8989 (izglītības iestāžu, t. sk. pirmsskolas iestāžu, darbinieki);

* pārbaude par atbilstību prioritāro grupu sarakstiem;

* izglītības iestādes darbinieks saņem SMS un e-pasta ziņu par vakcināciju;

* vakcinācijas veicējs sazinās par vakcinācijas datumu un laiku;

* izglītības iestādes darbinieks dodas pie vakcinācijas veicēja saņemt vakcīnu.

Plānots, ka aprīļa beigās tiks uzsākta arī kolektīvā vakcinācija ārstniecības iestādē vai izbraukuma vakcinācija. Izglītības iestāde var izveidot sarakstu, iekļaujot tajā vismaz 25 personas, un nosūtīt šo sarakstu vakcinētājam (vakcinētāju saraksts publicēts Nacionālā veselības dienesta vietnē), kurš vienosies ar izglītības iestādi par vakcinācijas datumu. Skolai būs jāorganizē rinda un telpas izbraukuma vakcinācijai izglītības iestādē, vai vakcinētājs sadarbībā ar skolu organizēs rindu vakcinācijai ārstniecības iestādē.

Šeit atradīsit sīkāku informāciju par pieteikšanos kolektīvajai vakcinēšanai tiem klientiem, kas ietilpst prioritāri vakcinējamo personu grupā, kā arī pieteikšanās veidlapu un tās nosūtīšanas instrukciju.

Izglītības un zinātnes ministrijā atbildīgā persona par vakcināciju ir Uldis Berķis. Viņa e-pasts: uldis.berkis@izm.gov.lv.

Pašvaldību vadītāji norādīja Vakcinācijas projekta biroja pārstāvjiem uz vairākām problēmām, piemēram, daudzviet ģimenes ārsti netiek pienācīgi nodrošināti ar vakcīnām un tiem pacientiem, kas ir gatavi un viņiem prioritāri pienākas vakcīna, nākas gaidīt rindā. Liela daļa sabiedrības neuzticas “AstraZeneca” vakcīnai, taču reģionos daudzi iedzīvotāji būtu ar mieru izvēlēties šo vakcīnu, bet viņi neietilpst prioritārajās grupās, tāpēc izskanēja ierosinājums nedalīt izglītības darbiniekus grupās un ļaut vakcinēties visiem pedagogiem, kuri to vēlas, tā paātrinot vakcinācijas tempu.

Nākamā pašvaldību vadītāju tikšanās ar Vakcinācijas projekta biroju paredzēta 20. aprīlī MS Teams platformā.

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore