Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS priekšsēža uzruna Latvijas bibliotekāru 21. konferencē

14. aprīlī tiešsaistē ar moto “Darīt neticamo!” sākās Latvijas Bibliotēku festivāls, kas norisināsies divas dienas. Jau otro gadu gadskārtējie bibliotekāru svētki notiek attālināti, nevis Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā, taču, pieslēdzoties Latvijas Bibliotekāru biedrības Facebook kontam, tajos piedalīties var ikkatrs no ikvienas vietas Latvijā.

Festivāla pirmo dienu ievadīja Latvijas bibliotekāru 21. konference, ko atklāja kultūras ministrs Nauris Puntulis, LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Māra Jēkabsone.

 

LPS priekšsēža Ginta Kaminska uzruna konferences dalībniekiem

Labdien godātais ministra kungs, konferences dalībnieki, dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks jau tradicionāli piedalīties Latvijas bibliotekāru konferencē un tikties ar jums vismaz šādā digitālā formātā, kas kļuvis par mūsu ikdienu. Vienlaikus vēlos pateikties Latvijas Bibliotekāru biedrībai un tās vadītājai Mārai Jēkabsonei par sadarbību, kā arī entuziasmu, neizsīkstošo enerģiju un rūpēm, lai šajā sarežģītajā laikā tomēr aizstāvētu, vienotu un motivētu bibliotekārus, celtu viņu prestižu, sekmētu profesionālo pilnveidi un turpinātu darbu pie bibliotēku nozares attīstības valstī. Kā svarīgu šo uzdevumu akcentē arī kultūras ministrs, to mēs šodien dzirdējām. Savu ieguldījumu bibliotēku nozarē sniedz profesionālās nevalstiskās organizācijas, tāpēc ar gandarījumu jāatzīst, ka dažādu pārmaiņu vējos ir saglabāts bibliotēku tīkls un tajā strādā patiesi kvalificēts, profesionāls personāls.

Lai arī izaicinājumu ir daudz, tieši bibliotēku pieejamība cilvēkiem visos laikos bijusi ļoti svarīga, īpaši domājot par sabiedrības emocionālo noskaņojumu. Mēs zinām, cik pašvaldībai nozīmīga ir bibliotēka un tās daudzpusīgais darbs dažādos virzienos šajā informācijas tehnoloģiju un digitālo risinājumu attīstības laikmetā. Bibliotēkas ir pilsētās, pagastos, izglītības iestādēs, slimnīcās, muzejos, dažādās institūcijās un uzņēmumos. Bibliotekāram ir ļoti liela loma vietējā kultūrā, izglītībā un sabiedriskajā dzīvē, viņu pazīst un ciena katrs iedzīvotājs jebkurā vecumā. Bibliotekārs ir viens no ļoti svarīgiem piederības, kultūrvēstures un vietējās unikalitātes veidošanas pamatelementiem. Viņš ir nacionālā un pasaules kultūras mantojuma glabātājs un pārvaldītājs. Tāpēc mūsu visu iesaistīto kopējais uzdevums ir nodrošināt nepieciešamo, lai bibliotēku darbinieki maksimāli labi varētu veikt savu darbu un sniegtu vērtīgo atbalstu sabiedrībai.

Tāpat pēdējā gada laikā daudz runājam par demokrātiju, tās attīstību un principu ievērošanu dažādās dzīves situācijās. Tieši bibliotēkas ir visdemokrātiskākā vieta, kur ikvienam ir brīva pieeja informācijai, zināšanām, civilizācijas un kultūras vērtībām, kur var saņemt konsultācijas un atbalstu par visdažādākajiem jautājumiem. Bibliotekāru palīdzība iedzīvotājiem ir neatsverama un ļoti vērtīga, jo dažkārt jāpalīdz ne tikai izsniegt grāmatu, atrast informāciju, konsultēt par digitāliem risinājumiem, bet pat iesniegt pārskatus par platībmaksājumiem, informēt un apmācīt, kā strādāt ar internetbanku, un daudz ko citu.

Turklāt pašvaldībās bibliotēkām ir nozīme arī uzņēmējdarbības attīstībā. Tās nodrošina bezmaksas pakalpojumus esošajiem uzņēmējiem, kā arī tiem, kuriem ir iecere sākt savu uzņēmējdarbību – skolēniem, studentiem, bezdarbniekiem un citiem. Biznesa bibliotēka ir vieta, kur strādāt, iedvesmoties, radīt jaunas idejas, atrast informāciju, kas vajadzīga, lai gūtu labākos biznesa panākumus. Tā, piemēram, bibliotēkas kā uzņēmējdarbības centri ir Bauskas Biznesa bibliotēka Bauskas Centrālās bibliotēkas telpās, tāpat Alojas pilsētas bibliotēkas struktūrvienība “Bibliotēka “SALA”” un citas.

Vienlaikus zinām, cik bibliotēkas ir cieši saistītas ar izglītības sistēmu, turklāt tās ir svarīgs resurss mūžizglītības procesos un sociālā miera nodrošināšanā. Īpaši šajā krīzes laikā arvien vairāk varam novērtēt bibliotēku ieguldījumu ilgstošas krīzes apstākļos, kad jāsekmē emocionālais atbalsts.

Visbeidzot, par spīti pārmaiņām, piemēram, lasītāju samazināšanos un lasīšanas paradumu maiņai, informācijas tehnoloģiju attīstībai, funkciju paplašināšanai un dažādiem citiem izaicinājumiem, nozare spēj tiem stāties pretī un pielāgoties straujajam laikmetam. Bibliotēkas nosaka dažādus pielāgotus darbalaikus atbilstoši iedzīvotāju vajadzībām, atsevišķas pašvaldības apvieno skolas un publiskās bibliotēkas, organizē izbraukuma bibliotēkas, rīko dažādus pasākumus un ņem vērā iedzīvotāju vēlmes un ieteikumus. Ļoti svarīgi, manuprāt, jaunajos novados ir joprojām saglabāt bibliotēkas un pēc iespējas tuvāk vietējiem iedzīvotājiem, lai nodrošinātu šo svarīgo sabiedriskās dzīves lomu, piederības sajūtu un patriotismu.

Tāpēc novērtējam katra bibliotekāra, bibliotēkas darbinieka ieguldīto un paveikto darbu gan visas nozares, gan katra novada attīstībā. Esam pateicīgi par līdzšinējo sekmīgo un nozīmīgo sadarbību ar bibliotēkām un nevalstiskajām organizācijām, kopā risinot svarīgus jautājumus. Novēlu jums visiem arī turpmāk izturību, motivāciju, pozitīvu garu, sekmīgu darbu un panākumus, kā arī produktīvu un rezultatīvu šīs dienas darbu konferencē. Lai vērtīgas zināšanas un pieredze!