Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Atcerēsimies 21. aprīli pirms 31 gada!

Foto: unsplash.com

Pirms 31 gada – 1990. gada 21. aprīlī – Daugavas stadionā Rīgā notika Vislatvijas deputātu sapulce, kas deva mandātu Augstākajai padomei pieņemt Latvijas valstiskās neatkarības deklarāciju.

Pieņemtā deklarācija sākās ar vārdiem: “Mēs, Latvijas PSR likumīgi ievēlētie deputāti no visiem pagastiem, pilsētām un rajoniem, kopskaitā 8086 cilvēki, esam sanākuši Vislatvijas tautas deputātu kopējā sapulcē, lai jaunievēlētajai republikas Augstākajai padomei paustu savu un savu vēlētāju nelokāmo gribu ar demokrātiskām, nevardarbīgām metodēm darīt visu, lai atgūtu Latvijas valsts neatkarību.”

Tādējādi demokrātiskās vēlēšanās ievēlētās pašvaldības savu vēlētāju vārdā deva Augstākajai padomei skaidru norādi, kā rīkoties. Sapulcei Daugavas stadionā ir svarīga un paliekoša nozīme gan saistībā ar 1990. gada notikumu secību, gan kā faktam, ka valsts vara šajā vēstures epizodē tika atvasināta no pašvaldībām, nevis otrādi, un tā bija vēsturisks apliecinājums valsts virzībai uz neatkarību un demokrātiju.

Latvijas Pašvaldību savienība šo spilgto notikumu plaši atspoguļojusi pirms sešiem gadiem žurnālā “LOGS” (lasiet šeit) un aicina to pieminēt arī šogad.