Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pašvaldību vadītāju videotikšanās ar Vakcinācijas projekta biroju

27. aprīlī notika iknedēļas pašvaldību vadītāju tikšanās ar Vakcinācijas projekta biroju, ko šoreiz pārstāvēja vakcinācijas procesa koordinators Edgars Labsvīrs un vakcinācijas procesa koordinācijas speciāliste Dita Čudare. Tikšanos vadīja LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte.

Pagājušonedēļ tika atvērta V prioritāri vakcinējamo grupa, kurā ietilpst izglītības iestāžu darbinieki (izņemot pirmsskolas, speciālās izglītības iestāžu un 1.–6. klašu pedagogus un darbiniekus, kas strādā ciešā saskarē ar bērniem, jo viņu grupu atvēra pirms divām nedēļām), operatīvo dienestu darbinieki (tajā skaitā pašvaldību policisti) un t. s. kritisko funkciju darbinieki, pie kuriem pieder arī bāriņtiesu, sociālo dienestu un sociālās aprūpes centru darbinieki, kritiski svarīgie ūdenssaimniecību darbinieki un vides aizsardzības sektoram kritiski svarīgie darbinieki. Viņiem vakcinācija tiek organizēta līdzīgi kā izglītības darbiniekiem – vai nu individuāli, piesakoties vietnē manavakcina.lv, vai kolektīvi, sagaidot informāciju no darba devēja par kopīgu visa kolektīva pakāpenisku vakcināciju.

Piektdien pašvaldībām nosūtīta informācija par to, kā gatavot V grupas vakcinācijas sarakstus, un vēstules pielikumā pievienots personu saraksta veidlapas paraugs un pamācība, kā veidlapu aizsargāt ar paroli.

Prioritāro grupu sarakstos obligāti jānorāda personu vārds, uzvārds, personas kods un, vēlams, arī iekļaušanas pamatojums, un saraksti jāiesūta Nacionālajam veselības dienestam uz e-pasta adresi nvd@vmnvd.gov.lv un signe.sirova@vmnvd.gov.lv. Pavadvēstulē ir jānorāda, pie kurām prioritārajām grupām pieder sarakstos norādītās personas: 1) pašvaldību policijas darbinieki; 2) bāriņtiesu, sociālo dienestu un sociālās aprūpes centru kritiski svarīgie darbinieki, kā arī psihologi, kas, veicot darba pienākumus, nonāk ciešā saskarē ar klientiem; 3) kritiski svarīgie ūdenssaimniecības darbinieki; 4) vides aizsardzības sektoram kritiski svarīgie darbinieki. Jānorāda personu skaitu katrā no prioritārajām grupām. Visus sarakstus var nosūtīt vienā pavadvēstulē, bet jāveido atsevišķs Excel saraksts par katru no četrām norādītajām nozarēm.

Šonedēļ paredzēts atvērt vairākus “C” līmeņa centrus un trīs jaunas grupas: VI, VII un VIII grupu. VI grupā iekļautas personas, kas uzturas speciālās iestādēs, t. sk. patversmju klienti. VII grupā ietilpst to uzņēmumu darbinieki, kas saskaras ar lielu skaitu iedzīvotāju un nevar ievērot distancēšanos, kā arī nozaru darbības nepārtrauktībai kritiski svarīgie darbinieki publiskajā sektorā un tautsaimniecībai nozīmīgo eksportējošo uzņēmumu kritiski svarīgie darbinieki. Pie VIII grupas pieder to uzņēmumu darbinieki, kur kolektīvā saskaras liels skaits cilvēku un nav iespējams nodrošināt distancēšanos, un tautsaimniecībai nozīmīgu uzņēmumu darbinieki.

Turpinās arī 5. jūnija pašvaldību vēlēšanu nodrošināšanā iesaistīto darbinieku vakcinācija atbilstoši Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) iesniegtajiem vakcinējamo personu sarakstiem. Līdz vakardienai CVK bija saņēmusi informāciju no 27 pašvaldību vēlēšanu komisijām par 1293 personu vēlmi saņemt Covid-19 vakcīnu, un tuvākajā laikā Nacionālajam veselības dienestam iesniegtie vakcinējamo personu saraksti tiks papildināti.

Pašvaldību pārstāvji norādīja, ka pagājušonedēļ vairākās vakcinācijas vietās piegādāts par maz vakcīnu, un pauda bažas par steigu, kādā tiek vērtas vaļā jaunas prioritārās grupas. E. Labsvīrs apgalvoja, ka nākamnedēļ viss mainīsies, jo plānotas lielas piegādes. Šīs nedēļas sākumā vakcinētāji saņems kopumā gandrīz 49 000 vakcīnu devas – 50% “Pfizer-BioNTech” vakcīnas, 30% “Moderna” vakcīnas un 20% ražotāja “AstraZeneca” vakcīnas.

Svētku dienās no 1. līdz 4. maijam vakcinācijai atvērti būs 16 liela mēroga vakcinācijas centri: Rīgā Ķīpsalas hallē, ATTA centrā, Centrāltirgus gastropaviljonā un Kongresu namā, divās vietās Daugavpilī un Cēsīs, Valmierā, Rēzeknē, Jelgavā, Liepājā, Jūrmalā, Tukumā, Kuldīgā, Salaspilī un Ķekavā. Šeit tiks vakcinēti prioritāro grupu iedzīvotāji, kuri iepriekš būs izvēlējušies sev ērtāko laiku un vietu šajos centros caur vietni manavakcina.lv. Vakcinācija notiks ar "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" vakcīnām.

Saskaņā ar 27. aprīlī Ministru kabineta (MK) sēdē lemto, sākot ar 3. maiju, vakcinācijai atvērtas visas prioritāri vakcinējamās grupas un tiek uzsākta visas sabiedrības vakcinācija.

Pielikumā zemāk Veselības ministrijas prezentētais ziņojums MK sēdē par vakcinācijas gaitu.

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

VM ziņojums par vakcinācijas gaitu