Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Informatīvs seminārs par epidemioloģisko situāciju valstī un eksāmenu drošu norisi

LPS sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), Valsts izglītības satura centru (VISC), Veselības ministriju (VM) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) 29. aprīlī rīkoja informatīvu tiešsaistes semināru par epidemioloģisko situāciju valstī un eksāmenu drošu norisi, aicinot tajā piedalīties pašvaldību izglītības jomas pārstāvjus, izglītības iestāžu vadības pārstāvjus un pedagogus.

Par epidemioloģisko situāciju un epidemioloģiskās drošības nosacījumiem eksāmenos informēja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vecākā epidemioloģe Rita Korotinska. Ar skaitļiem varat iepazīties prezentācijā zemāk, bet Covid-19 izplatība Latvijā diemžēl pieaug, tajā skaitā bērnu vidū, kur visvairāk saslimušo ir vecuma grupā 15–19 gadi, kā arī pie mums ir konstatēti gan Dienvidāfrikas celma gadījumi Rīgā, Rēzeknē un Krustpilī, gan arī jau pirmais Brazīlijas celma gadījums.

Tā kā Ministru kabinets lēmis centralizētos eksāmenus rīkot klātienē, R. Korotinska vēl un vēlreiz atgādināja par Covid-19 infekcijas profilaksi un distancēšanās nodrošināšanu skolās, organizējot plūsmas kontroli ārtelpās un iekštelpās, iespēju robežās izmantojot vairākas ieejas un izejas un gādājot par 2 metru distanci starp eksāmenu dalībniekiem, t.sk.  nodrošinot ne mazāk kā 2 m starp darba galdiem eksāmenu telpās. Viņa uzsvēra higiēnas un jo īpaši roku higiēnas nozīmi, aicināja skolēniem un darbiniekiem lietot tikai personīgos vai vienreizlietojamos rakstāmpiederumus, samazināt kopīgi lietojamo virsmu un priekšmetu skaitu, pareizi valkāt sejas masku un eksāmenus organizēt telpās, kurās ir nodrošināta regulāra vēdināšana.

29. aprīlī pieņemtie Ministru kabineta (MK) noteikumi nr. 360 par klātienes valsts pārbaudījumu norisi paredz, ka piedalīties eksāmenos var atbilstoši Veselības ministrijas noteiktajam testēšanas algoritmam. Ar to iepazīstināja Veselības inspekcijas Plānošanas, analīzes un projektu vadības nodaļas vadītāja Alla Nogotkova (sk. prezentāciju!) un Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta nozares eksperts Uldis Berķis.

Uz eksāmeniem gan skolēniem, gan pedagogiem jāierodas ar testa negatīvu rezultātu, kas nav vecāks par divām nedēļām. Tātad eksāmenu laikā no 11. līdz 21. maijam der testi, kas veikti 7.–10. maijā un ir negatīvi. Regulārajā klātienes mācību procesā tests jāveic katru nedēļu, bet eksāmenu laikā maijā un jūnijā pietiek testēties reizi divās nedēļās. Piedalīties eksāmenā kopā ar pārējiem klasesbiedriem bez negatīva testa rezultāta nedrīkst! Lai izvairītos no situācijas, ka kādam skolēnam pirms eksāmena tiek konstatēts pozitīvs tests, bet iepriekšējās mācību dienās viņš bijis kopā ar klasesbiedriem, IZM aicina maija pirmajā nedēļā konsultācijas un mācības tiem jauniešiem, kas kārtos obligātos eksāmenus, organizēt tikai attālināti vai klātienē individuāli.

Par rutīnas skrīningu izglītības iestādēs speciālisti norādīja, ka tiem, kas pārslimojuši Covid-19 infekciju, nav nepieciešams veikt rutīnas skrīningu un izmeklēšanu trīs mēnešus pēc saslimšanas datuma vai Covid-19 infekciju apstiprinošā parauga ņemšanas datuma, ja gadījums bija asimptomātisks. Tāpat arī tiem, kas saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu ar “Pfizer” vai “Moderna” vakcīnu, rutīnas skrīnings nav nepieciešams, sākot ar trešo nedēļu pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas, bet tiem, kas vakcinēti ar “AstraZeneca” vakcīnu, rutīnas skrīnings un izmeklēšana turpinās līdz 21. dienai pēc pirmās devas saņemšanas un pēc 90. dienas, ja nav saņemta otrā pote. Pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas izmeklējumu uz Covid-19 infekciju veic pēc epidemioloģiskajām indikācijām.

Veselības ministrijas Vakcinācijas projekta biroja procesa koordinators Edgars Labsvīrs pastāstīja par pedagogu vakcinācijas norisi. Ar valdības lēmumu noteikts, ka 3. maijā tiek atvērtas visas grupas, arī 9. grupa, tāpēc viņš aicināja pedagogus aktīvāk izmantot iespēju, kamēr vakcīna pieejama tikai prioritārajām grupām.

Par noslēguma pārbaudījumu norisi informēja Valsts izglītības satura centra Vispārējās izglītības pārbaudījumu nodaļas vadītājs Kaspars Špūle. Viņš uzsvēra, ka centralizēto eksāmenu norisē jāievēro VM un SPKC noteiktie drošības nosacījumi: testēšanas algoritms (skolēni un pieaugušie); mutes un deguna aizsegu pareiza lietošana, vismaz 2 m distances nodrošināšana starp galdiem; dezinfekcija; regulāra telpu vēdināšana (arī eksāmena norises laikā); pēc iespējas samazināts vienā telpā esošo skolēnu skaits. Eksāmena norise plānota bez starpbrīža līdz trim stundām.

Centralizēto eksāmenu norises kārtība paredz, ka izglītības iestādei pirms eksāmena jāpārbauda eksaminējamo saraksti un problēmu gadījumā jāsazinās ar VISC, jābūt izstrādātai skolas iekšējai kārtībai, jāsagatavo kabineti (2 m starp soliem), jāinformē skolēni par eksāmenu norisi, testu veikšanu un ierašanos skolā. Eksāmena dienā jāseko līdzi aktuālajai informācijai Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā VPIS par eksāmenu norisi (plkst. 9), jāizvēdina telpas līdz eksāmena sākumam, jāpārbauda audioierakstu atskaņošanas iespējas un vai skolēnam ir apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu atbilstoši testēšanas algoritmam (noteiktajā testēšanas reizē saņemtais negatīvais rezultāts), nepieciešamības gadījumā nodrošinot testa veikšanu izglītības iestādē. Tāpat skolai jāseko līdzi drošības nosacījumu ievērošanai, atbilstoši MK noteikumiem jāpārbauda saņemto darba un atbilžu lapu komplektācija, jānodrošina e-materiāla saņemšana, pavairošana un informācijas neizpaušana, darbu savākšana un nosūtīšana uz VISC, mutvārdu daļas augšuplāde VPIS, skolēnu dalības reģistrācija VPIS un skolēnu pieteikšana papildu termiņa eksāmeniem.

Semināra videoieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs” vai šeit.

Ināra Dundure,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Covid-19 epidemioloģiskā situācija
Rutīnas skrīnings izglītības iestādēs
Testēšanas stratēģija centralizētajiem eksāmeniem
Valsts pārbaudes darbi par vispārējo vidējo izglītību 2020./2021.mācību gadā