Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS: aprīlī IIN ieņēmumi pašvaldību budžetos bijuši par 55% mazāki, nekā plānots

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), paužot bažas par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu prognozes nepildīšanos, aicina Finanšu ministriju rast iespēju nodrošināt pašvaldībām IIN ieņēmumus plānotajā apjomā.

Šā gada aprīlī IIN ieņēmumi pašvaldību budžetos bija par 55% mazāki, nekā plānots, – tikai 47,99 miljoni eiro, kas ir par 58,6 milj. eiro mazāk, nekā plānots. 2021. gada pirmajos četros mēnešos kopumā IIN ieņēmumi pašvaldību budžetos bijuši 370,6 milj. eiro, un tas ir par 29,3 milj. eiro jeb 7% mazāk, nekā plānots.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis: “Šogad pašvaldībām ievērojami mazināts pamatbudžets, turklāt vienlaikus ar šo samazinājumu budžetā papildus nācies rast līdzekļus jauniem pienākumiem un uzdevumiem. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu neizpilde var apdraudēt savlaicīgu pašvaldību investīciju un citu projektu īstenošanu un līdzmaksājumu veikšanu.”

Ņemot vērā, ka pašvaldības ir uzsākušas vai tūlīt uzsāks īstenot augstas gatavības investīciju projektus ārkārtējās situācijas ietekmes mazināšanai un novēršanai saistībā ar Covid-19 izplatību un izglītības iestāžu investīciju projektus, kuros jānodrošina pašvaldības budžeta līdzfinansējums, LPS aicina Finanšu ministriju rast iespēju pašvaldībām nodrošināt IIN ieņēmumus plānotajā apjomā, piemēram, pārskaitīt IIN ieņēmumus pašvaldību budžetiem avansā no valsts budžetam piekrītošās IIN ieņēmumu daļas.

Saskaņā ar likumu “Par valsts budžetu 2021. gadam” pašvaldībām, lai saņemtu aizņēmumu izglītības iestāžu investīciju projektiem, jānodrošina pašvaldības budžeta līdzfinansējums ne mazāk par 10% no kopējām investīciju projekta izmaksām, bet investīciju projektiem ārkārtējās situācijas ietekmes mazināšanai un novēršanai saistībā ar Covid-19 izplatību pašvaldības budžeta līdzfinansējumam ir jābūt vismaz 15%. Arī Ministru kabineta 2021. gada 13. aprīļa noteikumi nr. 242 “Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība” pieprasa, lai pašvaldības nodrošina sava budžeta līdzfinansējumu investīciju projekta īstenošanai ne mazāk kā 15% apmērā no kopējām investīciju projekta izmaksām. Tāpat pašvaldības turpina īstenot arī ES fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētos projektus un Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansētos projektus.

LPS norāda, ka no 2021. gada 1. janvāra pašvaldībām piekrītošā IIN ieņēmumu daļa tika samazināta no 80% uz 75%, savukārt valsts budžetā ieskatāmā daļa palielināta no 20% uz 25%. IIN ieņēmumu proporcijas maiņas rezultātā pašvaldību ieņēmumi no nodokļa samazinājās par vairāk nekā 90 miljoniem eiro.

 

Plašākai informācijai:

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos

mob. tālrunis: +371 29539035

e-pasts: lasma.ubele@lps.lv

 

Informāciju sagatavojusi:

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

mob. tālrunis: +371 29428303

e-pasts: gunta.klismeta@lps.lv