Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS: ja visiem iedzīvotājiem jāiesniedz deklarācijas elektroniski, VID darbiniekiem būs "neiespējama misija"

Ja Saeima nobalsos par prasību ikvienam Latvijas iedzīvotājam neatkarīgi no datorprasmēm, sākot ar 2022. gada 1. janvāri, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iesniegt gada ienākumu deklarāciju tikai elektroniskā formā VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), iestādes darbiniekiem tiks uzdota neiespējama misija – ātrā laikā apmācīt iedzīvotājus gan lietot datoru, gan arī sagatavot deklarāciju iesniegšanai VID EDS.

Lai gan iepriekš Saeimas 2020. gada 8. oktobra sēdē, izskatot likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” (nr. 418/Lp13) 3. un galīgajā lasījumā, tika atbalstīts priekšlikums, ka tām fiziskajām personām, kas neveic saimniecisko darbību, ir tiesības iesniegt nodokļu deklarācijas un informatīvās deklarācijas elektroniski ar VID darbinieku palīdzību, nekļūstot par VID EDS lietotājiem, likumprojekts atkārtoti tika nodots izskatīšanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, un šā gada 15. jūnija komisijas sēdē pieņemts pavisam cits, iedzīvotājiem nedraudzīgs risinājums.

Saskaņā ar komisijas lemto fiziskajām personām, kas neveic saimniecisko darbību, būs jāiesniedz nodokļu deklarācijas un informatīvās deklarācijas pašiem elektroniski. Vienlaikus gan noteikts, ka “Valsts ieņēmumu dienesta ierēdnis (darbinieks) sniedz visu nepieciešamo palīdzību, lai nodokļu maksātājam ir nodrošināta iespēja iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam nodokļu deklarācijas un informatīvās deklarācijas elektroniska dokumenta veidā, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta deklarēšanās sistēmu”.

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere: “Tādējādi VID darbiniekiem būs jāspēj palīdzēt cilvēkiem bez datora pamatprasmēm tās ātri apgūt, lai cilvēks pats spētu gan autentificēties VID elektroniskās deklarēšanās sistēmā, gan tajā elektroniski iesniegt gada ienākumu deklarāciju, kas atbilstoši grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” šobrīd obligāti ir jāiesniedz ārkārtīgi lielam skaitam fizisko personu arī tad, ja šie cilvēki strādā tikai algotu darbu un par viņiem nodokļus maksā darba devējs. Cik ātri VID darbinieki spēs apmācīt katru cilvēku, kurš līdz šim nav strādājis ar datoru, rādīs laiks. Atliek tikai cerēt, ka apmācību laiku VID ņems vērā un gadījumā, ja tas būs ilgāks nekā likumā noteiktais termiņš gada ienākumu deklarācijas iesniegšanai, apmācāmos nesodīs par savlaicīgu šīs deklarācijas neiesniegšanu. Interesants ir fakts, ka gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, gan Izglītības un zinātnes ministrija, tērējot apjomīgus resursus, plāno  tuvāko septiņu gadu laikā apmācīt tikai daļu cilvēku, kam nav pamata datorprasmju, bet VID to spēs izdarīt nepilna gada laikā, jo atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” tiem, kuriem obligāti jāiesniedz deklarācija, tā ir jāiesniedz taksācijas gadam sekojošajā gadā no 1. marta, bet ne vēlāk kā līdz 1. jūnijam (personām ar ļoti lieliem ienākumiem – no 1. aprīļa līdz 1. jūlijam). Tas liek secināt, ka VID ir spējīgāks datorprasmju apmācībā nekā abas ministrijas. Vai arī varbūt VID būtiskākas ir pašu ērtības – saņemt deklarācijas tikai elektroniski, īpaši neuztraucoties, vai visi cilvēki līdz nākamā gada 1. jūlijam spēs apgūt datorprasmes tādā līmenī, lai spētu iesniegt deklarāciju elektroniski,  izmantojot VID deklarēšanas sistēmu?”

Saeimas komisijā atbalstītais priekšlikums gan vēlreiz ir jāizskata Saeimas plenārsēdē, taču komisija nolēma šo likumprojektu lūgt iekļaut ārkārtas plenārsēžu darba kārtībā vēl līdz rudenim.