Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Sagatavota Valsts kontroles labās prakses rokasgrāmata pašvaldībām

Lai uzlabotu pašvaldību darbu un atbildētu uz vienmēr aktuālo jautājumu “Ko par to teiks Valsts kontrole”, apkopojot revīzijās paustos secinājumus un ieteikumus, Valsts kontrole ir izstrādājusi labās prakses rokasgrāmatu pašvaldībām.

Rokasgrāmata būs noderīga pašvaldību vadītājiem, deputātiem, auditoriem, grāmatvežiem un kapitālsabiedrību vadītājiem, un tajā atrodami padomi, kā rīkoties konkrētās situācijās, lai tas nebūtu pretrunā ar Valsts kontroles rekomendācijām.

Vairāku gadu desmitu laikā Valsts kontrole ir veikusi revīzijas par attīstības plānošanu kopumā, tās sasaisti ar budžeta plānošanu, kā arī citām jomām un jautājumiem. Revīziju rezultāts ir pašvaldībām sniegtais skats no malas, gan atklājot labāko praksi, gan norādot uz trūkumiem un sniedzot ieteikumus to novēršanai. Valsts kontroles speciālisti pēc revīzijām piedalās informatīvos pasākumos pašvaldību un to institūciju interesentiem, izstrādā dažādus materiālus – pašnovērtējuma anketas, darbības shēmas noteiktās jomās un citus palīgmateriālus.

Ņemot vērā, ka rokasgrāmata ir izdota digitālā formā, tā laika gaitā tiks papildināta ar Valsts kontroles redzējumu par visdažādākajām pašvaldību darbības jomām: sociālo atbalstu, darba samaksu pašvaldībās, ikdienas pakalpojumu nodrošināšanu iedzīvotājiem, teritorijas apsaimniekošanu, nekustamā īpašuma nodokli, informācijas pieejamību, informācijas tehnoloģiju resursu izmantošanu, lielu infrastruktūras projektu vadību, finanšu un gada pārskatu sagatavošanu.

Sākotnējā rokasgrāmatas versijā, kas publiskota Valsts kontroles tīmekļvietnē, apkopota pašvaldībām noderīga informācija par pieciem aspektiem, kas nozīmīgi administratīvi teritoriālās reformas kontekstā un ar ko saskarsies ikviena jaunā pašvaldība. Šajā versijā iekļauta informācija par attīstības plānošanu un budžeta sagatavošanu, pašvaldību institucionālo struktūru, iekšējās kontroles sistēmu, par maksas pakalpojumiem, ko sniedz pašvaldības, kā arī par pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldību. Turklāt katru pusgadu rokasgrāmata tiks papildināta ar Valsts kontroles revīzijās izvērtētu vienu jaunu jautājumu vai jomu.

Katra rokasgrāmatas sadaļa definē problēmjautājumus, riskus un būtiskākos Valsts kontroles secinājumus, ieteikumus situācijas uzlabošanai, ietver Valsts kontroles izstrādātos padomdevējmateriālus – pašnovērtējuma anketas u. c. –, tāpat rokasgrāmatā atainota revīzijās atklātā labā prakse.

Rokasgrāmata pieejama ŠEIT.